Hlavní obsah

Vlnu veder utnou večerní bouřky. Budou prudké, varovali meteorologové

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Horké dny, které v minulém týdnu panovaly v České republice, zřejmě skončí pondělními večerními bouřkami. Pak by se ale měly teploty ustálit na letní hranici 25 stupňů Celsia. Přitom bude převážně polojasno, místy může i pršet. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Pondělí bude nejteplejším dnem z celého týdne. Teploty se budou v Čechách pohybovat mezi 27 až 31 stupni, na Moravě mohou dosáhnout až 34 stupňů. „Od jihozápadu k nám v současnosti vane velmi teplý vzduch, jeho proudění ale ukončí v pondělí přechod studené fronty od západu,“ uvedla Honsová.

Zpočátku dne tak bude polojasno, postupně bude od západu přibývat oblačnosti s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Ty se v průběhu večera a noci na úterý vyskytnou zejména na Moravě a ve Slezsku. Spolu s nimi může přijít také krupobití, přívalové deště a nárazový vítr o rychlosti až kolem 90 kilometrů za hodinu.

Český hydrometeorologický ústav už kvůli tomu v pondělí dopoledne vydal výstrahu. Ta platí téměř pro všechny kraje, a to zpravidla od pondělního podvečera či večera do úterního rána. Velmi silné bouřky mohou podle meteorologů zasáhnout kromě Moravy také Jihočeský a Pardubický kraj. V některých moravských regionech platí povodňová bdělost.

Ve zbytku týdne bude hezky

Od úterka bude od severozápadu do Čech pronikat chladnější vzduch. Do konce pracovního týdne by se ale teploty měly držet kolem letní hranice 25 stupňů. Například v úterý naměříme 22 až 26 stupňů. V Čechách bude polojasno s ojedinělými srážkami, na Moravě zpočátku oblačno, místy se může vyskytnout déšť.

Středeční den bude polojasný až skoro jasný. Odpoledne při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout dešťové přeháňky. Teploty v maximech dosáhnou 21 až 25 stupňů.

Velmi podobné počasí bude ve čtvrtek, kdy bychom měli naměřit i totožné teploty. Převládat bude polojasno, déšť se může vyskytnout jen ojediněle.

V pátek se rtuť teploměrů vyšplhá o stupeň výš na 22 až 26 stupňů. Obloha bude polojasná, při zvětšené oblačnosti očekávají meteorologové slabé dešťové přeháňky.

Na víkend se oteplí o dva až tři stupně na 28 až 29 stupňů. Zároveň budou ale četnější přeháňky, místy se mohou vyskytnout i bouřky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám