Hlavní obsah

Lékaři chystají na podzim razantní protesty

– Praha
Právo, Václav Pergl

Lékařský odborový klub (LOK) chystá na podzim dvě razantní akce proti vládě, která podle nich neplní slib zvýšení platů nemocničním lékařům.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf LOK Martin Engel

Článek

„Může to být skutečně horký podzim. Kdy přesně se akce budou konat, zatím neřeknu, protože nechceme, aby byly uspěchané. Ujišťuji ale pacienty, že akce je budou bolet méně než vládní reformní kroky,“ řekl Právu předseda klubu Martin Engel.

První z těchto akcí bude zřejmě v listopadu a lékaři se v ní spojí se svými kolegy z Visegrádu, tedy z Polska, Maďarska a Slovenska. „Máme společné problémy v odměňování, a akce bude proto jednotná. V jeden den ve všech zemích,“ informoval Engel.

Nesouhlas s reformami

„Vedle boje za lepší platy nemocničních lékařů spojuje lékařské odbory v uvedených zemích i nesouhlas s reformami, které omezují zdravotnictví jako veřejnou službu,“ řekl Právu prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Jak Kubek připomněl, mzdy zdravotníků, zejména lékařů, jsou v uvedených čtyřech zemích i po více než 20 letech života v kapitalistické společnosti nesrovnatelné s tím, co se jim nabízí ve vyspělých státech. To je podle něj také příčinou hromadných odchodů zdravotníků do ciziny.

„Rozdíl mezi zeměmi Visegrádu je v tom, že v Česku má kdo na volná místa přijít. Nejvíc přicházejí slovenští lékaři, jichž je v naší republice již 2500. Kdyby všichni odešli, české zdravotnictví se zhroutí,“ varuje Kubek.

Společné pro země Visegrádu naopak podle Kubka je obcházení evropské legislativy. „Země EU se chystají na plné uplatnění směrnice umožňující ve zdravotnictví nanejvýš 48 hodin práce týdně. Politici v ČR, Polsku, Maďarsku a na Slovensku ale spoléhají na to, že lékaři v nemocnicích jsou na přesčasech závislí, takže budou podvádět, aby si vydělali,“ uzavřel Kubek s tím, že komora bude lékaře v jejich platových požadavcích podporovat.

Druhá akce má být delší

Druhá akce, kterou odboráři chystají za vyšší platy, bude národní. LOK se v ní spojí s dalšími odborovými a profesními organizacemi ve zdravotnictví. Akce má být „razantní a delší“.

Na dotaz Práva, jestli se uskuteční ještě před podzimními krajskými a senátními volbami, však Engel odpověděl vyhýbavě s tím, že to bude „možná do konce roku, a možná až na začátku toto příštího“. Pak by ovšem protest probíhal v době, kdy občané ČR budou poprvé přímo volit prezidenta republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám