Hlavní obsah

Úrodu v Chelčicích na jihu Čech sklidily za zemědělce kroupy

Právo, ČTK, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Bouře s krupobitím, která se v sobotu přehnala přes jižní Čechy, napáchala největší škody v zahradách a sadech. Hasiči v souvislostí s bouří zasahovali v neděli u více než 70 událostí. V 18 případech čerpali vodu ze sklepů, padesátkrát odstraňovali popadané stromy a větve na vozovkách a pomohli provizorně spravit dvě zničené střechy, řekl operační důstojník hasičů Jiří Hošna.

Foto: HZS Pardubického kraje

Ilustrační foto

Článek

Desetimiliónové škody způsobilo krupobití v zahradách a sadech. "To jsem ještě neviděl, všechny listy ze stromů jsou dole, někde i větve, poničená je kůra stromů a květní pupeny na příští rok," řekl předseda Unie ovocnářů Pavel Fríd. Sám má ve Lhenicích na Prachaticku zničeno 90 procent ploch. Bojí se toho, že stromy v září vykvetou, a příští rok nebude úroda žádná.

Zemědělci na Chelčicku v jižních Čechách mají po sobotní silné bouřce sklizeno. „Kroupy zničily devadesát procent úrody jak v ovocnářských sadech tak i na poli. Škodu odhaduji okolo dvaceti miliónů korun,“ řekl Právu šéf zemědělského družstva v Chelčicích Jaroslav Muška. Podle něho krupobití doprovázené vichrem trvalo moc dlouho. „A po něm zůstala doslova spoušť. Rybíz, švestky ale i jablka jsou napadrť. Někde vítr dokonce vylámal celé stromy. Znehodnocené je i obilí. Tohle jsem tady ještě nezažil,“ pokračoval Muška. 

Slabou útěchou pro zemědělce může být, že mají úrodu částečně pojištěnou. „Obnova poničeného sadu potrvá několik měsíců,“ uzavřel Muška.

Oči pro pláč zbyly i zahrádkářům. "Napadlo tu deset centimetrů krup velkých jako třešně. Zničené je úplně všechno - rajčata, cukety, na jabloních nezbyly ani listy," řekla Dáša Bílková ze Suchého Vrbného, českobudějovické čtvrti.

Bouře zasáhla nejdříve oblast Strakonicka a přes Bavorov, Vodňany a Hlubokou mířila na Českobudějovicko. Stromy padaly v Jihočeském kraji i na železniční tratě. U Včelné na Českobudějovicku najel do stromu spěšný vlak, ale nikomu se naštěstí nic nestalo. Pouze v úseku Dívčice - Číčenice na trati mezi Českými Budějovicemi a Strakonicemi byl provoz veden jen po jedné koleji.

Reklama

Výběr článků

Načítám