Hlavní obsah

Romové ghetto neopustili, chtějí ho opravit a zůstat

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zhruba 20 rodin čítající přes 100 lidí zůstalo i po sobotní půlnoci v ghettu v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Odmítají domy opustit s tím, že si je opraví. Už v sobotu se pustili do drobnějších oprav a úklidu okolí svých domovů, v neděli chtějí pokračovat v odstraňování výtek stavebního úřadu, na jejichž základě úřad rozhodl, že domy musí být do sobotní půlnoci vyklizeny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obyvatelé se odmítají vystěhovat.

Článek

„Zůstáváme, nic se nemění,“ potvrdil mluvčí obyvatel ghetta Jan Bandy. Podle Kumara Vishwanathana z občanského sdružení Vzájemné soužití se někteří, zvláště mladé maminky s dětmi, bály zůstat. „Ale po sobotě se utvrdily v tom, že odcházet nemají,“ dodal s tím, že lidi z Přednádraží přišli v sobotu odpoledne podpořit Romové z nedaleké Palackého ulice. „Udělal se venku oheň, posedělo se, vytáhla se kytara a lidé zpívali. Hlavně teda děti,“ poukázal.

Majitel domů Roztočil potvrdil, že o půlnoci obyvatele ghetta vyzval, aby domy opustili. „Myslel, že budu nějakým způsobem přebírat a zabezpečovat byty a domy, nenapadlo by mě, že nepřijdou úředníci, když podle jejich rozhodnutí tady jsou lidé ohroženi na zdraví a životě a museli se vystěhovat do 30 hodin,“ uvedl a dodal, že úředníci měli přijít při vypršení lhůty zvlášť, když bylo od pátku jasné, že lidi domy dobrovolně neopustí. „V pátek to byly nebezpečné domy a ze dne na den najednou nikomu nevadí, že tam jsou lidé a malé děti.“

Chování úřadu prý Roztočilovi dokazuje jediné: buď stav domů není tak havarijní nebo úředníci nedělají, co ze zákona mají. „Jinak si to nedokážu vysvětlit.“ O tom, že Romové domy opravují a chtějí opravovat, až na nefunkční kanalizaci, podnikatel ví. Sám chce v pondělí podat odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu a hledat řešení současné situace společně se stavební policií ostravského magistrátu.

Podle Jany Pondělíčkové, mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz měl vlastník objektů dostat lidi z domů do sobotní půlnoci ven a zabezpečit objekty proti vniknutí jiných osob. „Stavební úřad v pondělí provede kontrolu, zda k vyklizení skutečně došlo,“ sdělila a dodala, že kvůli probíhajícímu správnímu řízení nemůže další kroky momentálně komentovat.

Lidé chtějí splnit všechny výtky, na jejichž základě jim stavební úřad nařídil vystěhování. „V pondělí pak má majitel na stavebním úřadu požádat o přehodnocení rozhodnutí na základě nových skutečností. Předpokládáme, že pak by měl nařídit městu, aby dalo do pořádku kanalizaci, protože to je jediné, co lidé nemohou opravit,“ nastínil Vishwanathan.

Sklepy plné fekálií

O vystěhování 10 domů v ghettu rozhodl stavební úřad pro Moravskou Ostravu v pátek 3. srpna, důvodem byla nefunkční kanalizace a špatný technický stav domů.

Domy v ulici Přednádraží koupil před dvěma lety podnikatel Oldřich Roztočil, který po městu Ostrava, jako vlastníku kanalizace požaduje, aby kanalizační síť opravilo. Situace dospěla však do takové fáze, že sklepy několika domů jsou kvůli ucpané kanalizaci plné splašků a fekálií. Navíc už před 10 dny vodárny kvůli vysokému dluhu přerušily dodávku pitné vody. Hygienici varují, že přerušení dodávky vody může velmi rychle způsobit vznik nákazy.

Anketa

Věříte, že obyvatelé ghetta v Ostravě domy opraví a nebudou se muset vystěhovat?
Ano
5,3 %
Ne
94,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35170 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina Romů se odmítá z ghetta odstěhovat

Zhruba 180 lidí se odmítá odstěhovat z ghetta v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Většinou Romové chtějí zůstat v domech, které stavební úřad označil za...

Výběr článků

Načítám