Hlavní obsah

Dienstbier zahájil prezidentskou kampaň v Lánech

– Lány
Novinky, Jiří Ovčáček

Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier v pátek oficiálně zahájil kampaň pro přímou volbu. Symbolický startovní výstřel ke klání o Hrad se uskutečnil ve středočeských Lánech, kde se nachází letní sídlo prezidenta, nyní Václava Klause. Dienstbier ale především spojil úvod kampaně s osobou prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do Lán se Dienstbier a spol. vypravili vlakem.

Článek

Dienstbier odcestoval v deset hodin ráno vlakem z pražského Masarykova nádraží do středočeského Stochova. Doprovázeli ho šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), stranický místopředseda Martin Starec, celá řada lidí z prezidentského volebního týmu a také novináři.

Uchazeč soc. dem. o Hrad využil cesty vlakem ke sběru podpisů pod petici za svou kandidaturu. Byl úspěšný, většina cestujících s podpisem neváhala. Za dva dny, kdy Dienstbier a jeho tým podpisy sbírají, se jich sešlo zhruba tisíc. Pro vstup do přímé volby je ale potřeba nejméně 50 tisíc podpisů.

Svezl se veteránem

Po hodinové jízdě vlakem Dienstbier vystoupil ve Stochově, kde si prohlédl prezidentskou čekárnu, zbudovanou pro Masaryka. Přesedlal do veteránu Škoda Felicia a vyrazil do Lán. Před Muzeem T. G. M. pak oficiálně na tiskové konferenci oznámil, že startuje kampaň.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Přímo na místo dovezl Dienstbiera veterán Škoda Felicia.

Dienstbier uvedl, že Lány nebyly vybrány náhodně, protože jsou symbolicky spojeny s prezidentským stolcem. Navíc jde o součást volebního obvodu, za který byl zvolen do Senátu. „Jsem samozřejmě odhodlán udělat vše pro to, abych ve volbě uspěl a stal se českým prezidentem,“ deklaroval Dienstbier.

Hlavním heslem jeho kampaně je „Za spravedlivý stát“. Podle prezidentského kandidáta soc. dem. lidé ztratili pocit, že je český stát spravedlivý. Dienstbier se vyslovil pro zavedení majetkových přiznání, obecného referenda nebo zákona o státní službě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier a Alena Gajdůšková.

Dienstbier si na úvod kampaně neodpustil rýpance do svých protikandidátů, aniž by je ovšem jmenoval. Na Jana Fischera ale evidentně mířila poznámka, zda může být kandidátem někdo, kdo se dříve choval jinak než dnes. Dienstbier poukázal na současný antikomunismus v kontrastu s členstvím v KSČ v 80. letech.

Sobotka Dienstbiera pochválil

Podobně zazněla i kritika vůči Straně práv občanů - zemanovci, která vysílá do boje o Hrad svého čestného předsedu Miloše Zemana. Právě jeho jméno vyvolává v ČSSD pnutí. Dienstbier vyčetl, že současná kampaň na podporu sběru podpisů pro Zemana nebude zařazena do nákladů na prezidentský souboj. „Není možné schovávat se za vlastní stranu,“ uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dienstbiera doprovodilo několik spolustraníků a podporovatelů.

Domovská ČSSD už Dienstbierovi poslala na transparentní účet u Fio banky 950 tisíc korun, stejnou částku zašle v nejbližší době. Fakt, že finance získává od sociální demokracie, označil Dienstbier za výhodu. „Zdroje pocházejí ze státního příspěvku a členských příspěvků,“ poznamenal s tím, že to považuje za transparentnější než peníze od podnikatelů.

Sobotka pak uvedl, proč chce osobně dát hlas Dienstbierovi. Označil ho za čestného, otevřeného člověka, který drží dané slovo. „Není to kandidát oligarchů, kandidát vlivových skupin, které si chtějí koupit příštího prezidenta,“ doplnil Sobotka s tím, že Dienstbier má také sociální cítění.

Reklama

Výběr článků

Načítám