Hlavní obsah

Jen přes naše mrtvoly, křičeli Romové, které chce úřad v Ostravě vystěhovat

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Stavební úřad pro Moravskou Ostravu a Přívoz rozhodl o tom, že deset domů v romském ghettu v Ostravě-Přívozu musí všichni obyvatelé opustit, a to nejpozději do jednoho dne. Důvodem je nefunkční kanalizace a špatný technický stav domů.

Romové se musejí vystěhovat z domů v Ostravě - PřívozuVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Rozhodnutí přečetl šéf stavebního úřadu Jiří Švarc přímo na místě několika desítkám shromážděných. Text četl asi dvacet minut, po většinu doby ho ale nikdo neposlouchal. Lidé stěhování odmítají a chtějí zůstat za každou cenu v domech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obyvatelé se odmítají vystěhovat

„Lhůta pro vystěhování byla stanovena do soboty do půlnoci. Zajistit by to měl majitel domů,“ řekla mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Pokud nebudou lidé rozhodnutí stavebního úřadu respektovat, na místě zasáhne policie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nespokojená obyvatelka v v Ostravě-Přívoze

Zatímco šestnáct rodin už s vystěhováním předem souhlasilo a v pátek se mají stěhovat do ubytovny, dalších asi třicet rodin s tím nesouhlasí. Naštvaní Romové dokonce ve čtvrtek vtrhli na radnici, kde dali místostarostovi Tomáši Kuřecovi (ČSSD) najevo, že se stěhovat nechtějí a v domech by rádi i přes jejich katastrofální technický stav zůstali.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ghetto v Ostravě-Přívoze

„Při kontrolách objektů zjistil stavební úřad vážné nedostatky spočívající v hrubém poškození nosných konstrukcí, poškozené jsou komíny a střechy, vnitřní rozvody elektroinstalace nejsou schopny bezpečného provozu a je zde zavlhlé zdivo vlivem nefunkčních vnitřních rozvodů kanalizace,“ vysvětlila Pondělíčková. Úřad chce podle ní v pondělí zkontrolovat, zda lidé jeho verdikt respektovali. V opačném případě se dostaví ke slovu policie.

Romové se musejí vystěhovat z domůVideo: Aleš Honus, Právo

Lidé stěhování odmítají a úředníky, kteří dorazili v pátek na místo, aby jim rozhodnutí doručili, zasypali nadávkami. „Nikam nepůjdu, jen přes mou mrtvolu. A jestli někdo sáhne na moje děti, zabiju ho,“ vykřikovala mladá žena na úředníky. „Jsme ochotni si domy opravit, uděláme brigády. Nikdo nás ale odsud nedostane,“ křičel další muž.

Foto: Aleš Honus, Právo

Muž monitoruje situaci na ulici

Domy v ulici Přednádraží koupil před dvěma lety podnikatel Oldřich Roztočil, který se snaží dva roky o to, aby město Ostrava jako vlastník kanalizační sítě opravilo nefungující kanalizaci. To ale jeho tvrzení odmítá a tvrdí, že kanalizaci vlastní tři subjekty a situace je složitá.

Sklepy několika domů v ulici Přednádraží jsou kvůli ucpané kanalizaci plné splašků a fekálií, které nemají kam odtékat. V minulý pátek zde navíc vodárny kvůli vysokému dluhu přerušily dodávku pitné vody. Hygienici varují, že přerušení dodávky vody může velmi rychle způsobit vznik nákazy. Případem se začal zabývat i úřad ombudsmana, jehož úředníci situaci v Ostravě již monitorují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám