Hlavní obsah

Protest policistů sílí, darovat krev chce již osm tisíc lidí

Novinky, jas

Počty policistů a hasičů sdružených v Unii bezpečnostních složek (ÚBS), kteří jsou v pátek 12. října připraveni darovat krev a vyjádřit nesouhlas s plánovanými škrty v rozpočtu ministerstva vnitra, rostou. Prozatímní čísla hovoří o zhruba osmi tisících lidí, sdělil Novinkám předseda odborů Zdeněk Buřič. Protest se uskuteční první den voleb do krajů a třetiny Senátu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jak zdůraznil, konkrétnější čísla budou odboráři znát po startu petiční kampaně, který plánují na polovinu srpna. "Dokud nebude spuštěna organizace protestu, jsou to odhady z informací z krajů a jednotlivých sborů," dodal Buřič.

V ČR nyní slouží necelých 39 tisíc policistů. Hasičský sbor má kolem 10 tisíc osob.

Odboráři chtějí využít toho, že bezpříspěvkoví dárci krve mají ze zákona v souvislosti s odběrem nárok na volno. V říjnu proto chtějí hromadně vyrazit na transfuzní oddělení. Vzhledem k tomu, že jim zákon zapovídá stávku, zvolili jako formu nesouhlasu s plánovanými úsporami, tento protest.

Odboráři se obávají, že škrty v rozpočtu budou mít přímé dopady na výkon služby a policisté či hasiči je nebudou moci zajišťovat na stávající úrovni.

Třebaže počet dárců krve je v České republice ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nižší, lékaři nejsou z hromadné akce nadšeni, neboť kapacita 79 transfuzních stanic je omezená. Některé složky krve navíc nelze skladovat příliš dlouho. Samostatnou kapitolou je pak nezbytná administrativa, neboť prvodárci musí vyplnit poměrně rozsáhlý dotazník a podstoupit vstupní vyšetření. Lékaři také nemají zaručeno, že se vrátí i k dalším odběrům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám