Hlavní obsah

Kandidáti na Hrad jsou v kondici a utužují fyzičku. Jen jeden tloustne

Právo, dan, jov, tin

Budoucí zájemci o Hrad jsou přesvědčeni, že se těší dobrému zdraví a že pětiletou funkci by zvládli. I když jim nic neukládá povinnost doložit, že jsou fit, nejde o zanedbatelnou informaci voličům. I proto se udržují v kondici a provozují tenis, kondiční běh, turistiku, jízdu na elektrickém kole či závodění v automobilových závodech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dlouhý se do zahájení své prezidentské kampaně doslova rozeběhl.

Článek

Zatím jediným případem, kdy český prezidentský uchazeč odhalil podrobně svůj zdravotní stav, byl Václav Havel, který v roce 1997 poslal poslancům a senátorům desetistránkové lékařské dobrozdání o svém zdravotním stavu. Ale to bylo vynuceno pochybnostmi o jeho zdraví.

Američtí prezidenti jsou povinni každoročně v průběhu svého pobytu v Bílém domě absolvovat zdravotní prohlídku, která osvědčí, že mohou ve funkci pokračovat. U nás to nutné není, ale i tak se někteří čeští kandidáti přímo předvádějí coby sportovci. Příkladem je prezident Václav Klaus, jenž si na zdravém životním stylu zakládá. Ani tomuto bývalému košíkáři a stále vášnivému tenistovi a lyžaři se přitom nejrůznější zdravotní potíže nevyhnuly.

Zemanovi právě vylepšují zrak

Klaus měl například potíže s kyčelním kloubem, které si léčil na ortopedickém oddělení pražské Bulovky. Operoval jej doktor Pavel Dungl, v jehož péči byl letos i prezidentský kandidát Miloš Zeman (67).

Zeman v únoru absolvoval ortopedickou operaci, kdy mu byly provedeny repase šlachy v palci.

A právě Zeman byl tento týden znovu v péči lékařů. V úterý a ve středu podstoupil v Praze zákrok, kdy mu byl odstraněn šedý zákal. Jinak se cítí zcela zdráv: „Nic mně neschází a jsem zdravotně optimálně vyvážený prezidentský kandidát,“ řekl Právu.

Zeman, ač se to nezdá, sportovní aktivity nezanedbává. O prázdninách, za příznivého počasí, vytahuje ze své chalupy v Novém Veselí na Vysočině nafukovací člun, na kterém pak relaxuje na blízkém rybníku.

Této radosti se nehodlá vzdát ani v případě, že bude zvolen. „Nafukovací člun se opouští pouze tehdy, když vám ho někdo propíchne a nedá se už spravit,“ svěřil se před časem Právu. ­Bývalý předseda vlády také brázdí Vysočinu na elektrokole.

Strašně jsem přibral, lituje Schwarzenberg

Zdravotní problémy netíží ani Jana Fischera (61). „Jsem zdravý a cítím se dobře,“ sdělil Právu. Sportu se aktivně nevěnuje, dává přednost výšlapům. „Pokud máme čas, jezdíme s rodinou na výlety a podnikáme například pěší túry,“ podotkl Fischer.

Operaci srdce musel před třemi lety podstoupit šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg (74). Odmítá však, že by zestárl tak, že by nedokázal vést prezidentský úřad. „Články, jak jsem strašně sešel a že jsem nemohoucí a jak všude spím, mě pobavily. Cítím se bezvadně, samozřejmě přiměřeně k věku, na Mount Everest stoupat už nebudu,“ řekl Právu.

„Před třiceti lety to bylo lepší, ale vůbec mi nedělá potíže,“ podotkl ministr, který se jinak přiznal, že ke sportu má daleko. „Teď na dovolené konečně plavu a procházím se. V Praze nemám kdy, ráno jedu na ministerstvo a domů se vracím až večer.“

Jediný problém, kterého si je vědom, že přibral na váze. „Když člověk intenzívně pracuje –zeptejte se na ministerstvu, že opravdu makám a že jsem byl na všech schůzkách v Bruselu – tak dostává hlad. A když nemá pohyb, tak potom strašně ztloustne. To se mi stává, to přiznávám,“ poznamenal Schwarzenberg.

Lidovecká kandidátka Zuzana Roithová (59) nemá podle svých slov žádné zdravotní potíže. „Neměla bych se zveřejněním své dokumentace žádný problém, protože žádná není. K doktorovi totiž nechodím. Když mám rýmu, tak si předepíši, co potřebuji,“ řekla Právu vystudovaná radiodiagnostička a exředitelka Vinohradské nemocnice.

Vítězí tenis

Kondici si udržuje hlavně sportem a zahradničením. „Ráda lyžuji a v Bruselu jezdím do práce na kole,“ dodala.

Stejně jako současný hradní pán i někteří z jeho možných následovníků holdují tenisu. Například soc. dem. Jiří Dienstbier (43). „Rekreačně si občas zaplavu nebo si rád zahraju tenis, ale na to nemám moc času,“ uvedl.

Podle svých slov nemá žádné zdravotní potíže. „Nevím o žádné chorobě, která by mi jakkoliv bránila či mě omezovala v případném výkonu prezidentského mandátu,“ řekl Právu.

Aktivním tenistou je i kandidát ODS, někdejší rentgenolog Přemysl Sobotka (68). „Hraju tenis, jak se dá. Aktivně jezdím na hory, v zimě i v létě,“ sdělil. O svém zdraví nepochybuje. „Vzhledem k tomu, že vím, že není dobré se nechat vyšetřovat, k doktorům nechodím a jsem zdánlivě zdravý. Na hřišti to zvládám,“ dodal bývalý aktivní volejbalista.

„Běh vyhání zlost”

Sport jako téma kampaně pojal Vladimír Dlouhý (59), při setkávání s občany by rád uběhl pět stovek kilometrů. „Během člověk ztrácí naštvanost, chci vlít lidem optimismus do žil,“ tvrdil při startu své kampaně.

Pádný důkaz o svém zdravotním stavu má kandidátka Suverenity Jana Bobošíková (47): „Zaplaťpánbůh, jsem zdravá. Prošla jsem prohlídkou na nejvyšší možnou životní pojistku. Vážím si toho, že ve svém věku se mě nemoci až tak nechytají.“

Bobošíková jezdí rallye do vrchu. „Nejsem aktivní sportovec, nebudu říkat, že vybíhám denně do parku. Ale čas od času plavu. Aktivně se účastním sportu, který možná pro někoho sportem není, a to je ježdění rallye,“ sdělila s tím, že se rallye bude účastnit i v případě úspěchu ve volbě. „Rallye mě chytlo a moc mě baví,“ podotkla.

Zatím nejnovější z kandidátů, hudební skladatel Vladimír Franz (53), tvrdí, že má pohyb zakódovaný v genech: „V mládí jsem sportoval závodně, dělal jsem atletiku, potom jsem objel celé Čechy na kole. Co se týče zdravotního stavu, nevidím do sebe, doufejme, že je dobrý.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám