Hlavní obsah

Klaus stvrdil přímou volbu, jeho nástupce vyberou občané

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve středu podepsal prováděcí zákon upravující přímou volbu hlavy státu. Podpis připojil rovněž pod novelu zákona o elektronických komunikacích a novelu zákona o správních poplatcích. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Přímé volbě budoucí hlavy státu po prezidentově podpisu již nestojí nic v cestě a občané by na počátku příštího roku měli vybrat Klausova nástupce sami.

Prováděcí zákon, který byl před časem přijat Senátem, upravuje detaily přímé volby, stanovuje zákonné termíny, způsob vyhlašování voleb i jejich výsledků. Volba by měla probíhat ve dvou dnech, konkrétně v pátek a v sobotu. Volbu prezidenta by měl vyhlašovat předseda Senátu nejpozději 30 dní před uplynutím mandátu stávající hlavy státu. [celá zpráva]

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu uvedl, že volba proběhne buď 11. a 12., či 18. a 19. ledna. Přesný termín sdělí v říjnu.

Operátoři budou skladovat data

Novela zákona o elektronických komunikacích počítá s tím, že mobilní operátoři a poskytovatelé internetového připojení budou muset po dobu půl roku ukládat údaje z komunikace klientů. Na požádání je bude moci získat policie, státní zastupitelství, soud či rozvědky.

Novela o správních poplatcích upravuje náklady na kopie či opisy dokumentů. První stránka přijde stejně jako dosud na 15 korun, zbývající již pouze na pět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám