Hlavní obsah

Odcházím z ČSSD, potvrdil senátor Dryml

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátor Vladimír Dryml (ČSSD) opouští po čtrnácti letech sociální demokracii. Potvrdil to v úterý Právu. Důvody, proč zavírá dveře za dosavadní politickou kariérou sociálního demokrata, sdělí na čtvrteční tiskové konferenci.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Senátor Vladimír Dryml

Článek

O chystaném Drymlově ochodu ze strany informovalo Právo už v úterý. Spekuluje se o jeho přestupu k Straně práv občanů - zemanovci (SPOZ).

Dryml pak v úterý potvrdil, že jeho rozhodnutí lze považovat za nezvratné. „Do čtvrteční tiskové konference se zaručeně nic nezmění. Vím, že mi mnozí budou spílat do přeběhlíků, ale nemám na vybranou. Poměry v ČSSD mi dlouhodobě nedovolují plnit to, co jsem během senátorské kampaně sliboval voličům,“ řekl Právu. Zároveň sdělil, že nejde o momentální rozhodnutí ze dne na den.

„Úvahy o odchodu z ČSSD mne provázejí prakticky od doby, kdy jsem kvůli účelové diskreditační kampani v některých médiích musel krátce po podzimních krajských a senátorských volbách v roce 2008, v nichž jsem porazil současného ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP09), opustit post vicehejtmana Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví,“ popsal 60letý Dryml, který v krajských volbách získal mnohem více preferenčních hlasů nežli současný královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Orgoníková: S odchodem jsme počítali

„Popravdě řečeno s jeho odchodem z ČSSD jsme počítali, nicméně doposud se nevyjádřil. Nedělá nic jiného, než napadá ostatní členy ČSSD včetně vedení. Zda jde o ztrátu nebo přínos pro ČSSD, nebudu komentovat,“ okomentovala Drymlovo rozhodnutí opustit stranu šéfka královéhradecké krajské ČSSD Hana Orgoníková.

Tu Dryml viní z toho, že koncem roku 2008 stála v pozadí jeho politické a společenské diskreditace. Drymla údajně z podnětu Orgoníkové nachytal nastrčený provokatér slibující získat senátorem požadované informace.

„Nic takového jsem neosnovala. Musel odejít z funkce náměstka hejtmana hlavně proto, že prosazoval, aby soukromou nemocnici ve Vrchlabí koupil kraj a zařadil toto nemocniční zařízení do svého holdingu. Nemohla jsem dopustit, aby kraj sanoval soukromý projekt,“ kontruje Orgoníková.

„Jde o další z mnoha lží. Nikdy jsem nic podobného nechtěl. Šlo od  počátku o komplot. Koupi nemocnic krajem považuji na rozdíl od pronájmu za hloupost. Pravým důvodem bylo, že jsem nařídil audity v krajském zdravotnictví a snažil se vymést ten Augiášův chlív. Jednalo se buďto o předem připravený dohodnutý komplot, nebo o ukázkové zneužití médií,“ oponuje Dryml.

Soukromá Česko-německá horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí, které Dryml šéfuje, plní se spádovou oblastí se zhruba 25 tisíci lidí v krkonošském regionu nezanedbatelnou funkci.

Zatím bude nezávislý

Čtvrtkem počínaje nezařazený senátor Dryml hodlá posílit tábor nezávislých senátorů. „Nějakou dobu setrvám v této pozici. Potom se rozhodnu, kam dál. Vím, že mi někteří už dávají nálepku zemanovců, ale tohle je v tuto chvíli skutečně předčasné,“ podotkl Dryml.

Reklama

Výběr článků

Načítám