Hlavní obsah

Po tragédii dobrá zpráva: Matka oběšeného Tatua je znovu březí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Gorilí samice Kijivu z pražské zoo je znovu březí. Dobrá zpráva tak přebíjí oznámení o úmrtí pětiletého samečka Tatua, který se v pátek nešťastnou náhodou uškrtil ve své ložnici. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka by nový přírůstek mohl přijít na svět na konci roku. Tělo uhynulého Tatua se má stát součástí expozice Národního muzea.

Článek

„Tatu se stane součástí výstavy Archa Noemova v Nové budově Národního muzea nových expozic. Příprava preparátu bude hrazena z vládních prostředků na vybudování nových expozic, o jejichž urychlené uvolnění Národní muzeum požádá MKČR, aby proces dokumentace a preparace mohl být zahájen co nejdříve a Tatu nemusel zbytečně dlouho ležet v mrazicím boxu Zoologického oddělení Národního muzea,“ uvedlo Národní muzeum na svém serveru.

„Měli jsme dvě možnosti. Buď odvoz těla do kafilerie, druhou bylo poskytnutí těla muzeu pro vědecké účely, což jsme vzhledem k výjimečnosti goril zvolili jako rozhodně lepší možnost,“ komentoval rozhodnutí zahrady Michal Šťastný z tiskového oddělení Zoo Praha.

Tatuova kostra by se měla vyčistit, zbavit masa a vybělit. Pak by bylo možné vystavit vlastní exponát a vedle toho i kostru, která z něj pochází.

Preparace je drahá

Nyní je však problém s penězi. Cena preparace Tatua se podle odhadů může vyšplhat na více než 100 tisíc korun. „I kdyby muzeum nesehnalo peníze na preparaci, v mrazicím boxu může tělo odpočívat poměrně dlouho a může přinést vědcům skutečně zajímavé poznatky. Vědecké poznání je jeden z důležitých cílů fungování zoologických zahrad a i postmortální výzkum do něj jistě patří,“ dodal Šťastný.

O tom, že by se založila sbírka, aby mohlo muzeum tělo gorilího samečka preparovat, už se hovoří na sociálních sítích a ve fanouškovských spolcích, žádné konkrétní konto však založeno nebylo.

Národní muzeum sice potvrdilo, že Tatu se stane součástí sbírek, ale jak bude nastalou situaci řešit, úzkostlivě tají.

Březí není Moja, ale Kijivu

Ostatní gorily poté, co v pátek utrpěly šok, protože si podle chovatelů velmi dobře uvědomovaly, co se stalo, už se chovají normálně. „Hned v pátek odpoledne už žraly normálně a nyní pro ně chovatelé chystají více her a aktivit, které je zaměstnají,“ informoval Právo Šťastný z tiskového oddělení.

Současně také popřel zprávy, které se objevily o březosti Tatuovy sestřičky Moji. „Tyto informace jsme neměli a i v Cabarcenu, kde Moja je, je dementovali,“ dodal Šťastný. Ale opravdu horkou zprávu prozradil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Abychom předešli dalším spekulacím, sdělujeme, že na rozdíl od Moji je znovu březí její matka, devatenáctiletá Kijivu. Předpokládáme, že porodit by mohla na sklonku tohoto roku,“ informoval v úterý Bobek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám