Hlavní obsah

Melzer: Návrh na jmenování Bradáčové jsem převzal normálně jako náměstek

Právo, Josef Koukal

„Že jsem byl náměstkem ministra jen po dobu pracovní doby? Absurdní!“ brání se bývalý náměstek bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) Filip Melzer nařčení, že návrh na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze převzal v době, kdy nevykonával funkci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Filip Melzer

Článek

Právě k takovému „prozatímnímu výsledku“ totiž došel současný náměstek ministra Pavla Blažka (ODS) Daniel Volák (ODS). Volák má za úkol prošetřit okolnosti předání návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování Bradáčové na ministerstvo spravedlnosti letošního 21. června.

Blažek v pondělí prohlásil, že s návrhem bylo hrubě manipulováno, mohl být antedatován za účelem diskreditace premiéra Petra Nečase (ODS) a dokonce mohl být spáchán i trestný čin. To, že návrh na ministerstvu čekal na Pospíšilův podpis, totiž logicky vyvolalo spekulace, že pravým důvodem ministrova rychlého odvolání bylo, aby Bradáčovou do funkce pražské vrchní žalobkyně nejmenoval.

Melzer neměl oprávnění dokument převzít, tvrdí inspekce

Ministerská inspekce, jejíž vyšetřování má Volák na starosti, dospěla podle informací z pondělního večera k předběžnému závěru, že náměstek Melzer nebyl oprávněn z rukou pracovnice nejvyššího státního zastupitelství návrh převzít, protože funkci vykonával na zkrácený úvazek.

Volák to vydedukoval z přehledu docházky zaměstnanců ministerstva, z níž vyplývá, že náměstek Melzer převzal Zemanovu zásilku ve čtvrtek, přičemž od středy do pátku vykonával pouze funkci vedoucího Kanceláře pro implementaci soukromého práva. Od středy do pátku tak prý nebyl náměstkem.

„Na funkci náměstka ministra spravedlnosti jsem rezignoval až dne 16. 7. 2012,“ reagoval v úterním vyjádření na adresu Volákova mezivyšetřování exnáměstek Melzer. „Do té doby jsem funkci nepřetržitě vykonával, a to od okamžiku svého jmenování. Na této skutečnosti nic nemění, že jsem měl tou dobou formálně zkrácený úvazek,“ podotkl Melzer.

Osoba jmenovaná do funkce náměstka ministra podle něj samozřejmě zůstává náměstkem i po skončení pracovní doby. „Opak by vedl ke zcela absurdnímu závěru, že funkcionář ministerstva po uplynutí pracovní doby svoji funkci pozbývá a začátkem pracovní doby ji zase nabývá. Návrh jsem tedy převzal jako oprávněná osoba. S tímto okamžikem podání a převzetí jsou spojeny právní účinky podání návrhu nejvyšším státním zástupcem,“ doplnil Melzer.

Zpoždění kvůli hrozícímu úniku informací

Podotkl také, že v žádném případě nedošlo ani k porušení spisového řádu ministerstva spravedlnosti. Ten totiž pro evidenci dokumentů doručených ministerstvu nestanoví žádnou lhůtu. Dokument nechal prý zaevidovat s několikadenním zpožděním kvůli hrozícímu úniku informací, který by mohl průběh jmenování vrchního státního zástupce ohrozit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám