Hlavní obsah

Zrušte lůžka a bude smlouva, tlačí pojišťovny na nemocnice

Právo, Václav Pergl
Praha

Ministerstvo zdravotnictví plánuje zrušení deseti tisíc akutních lůžek. Nyní se do toho zapojují i zdravotní pojišťovny prostřednictvím smluv, které uzavírají s nemocnicemi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zjednodušeně řečeno – nemocnice, které podle úvah zdravotních pojišťoven sníží počty akutních lůžek na předem stanovenou mez, dostanou i smlouvu s pojišťovnou na další období. Kritérií je ale víc.

„Absolutně s tímto záměrem nesouhlasíme. Požádali jsme proto premiéra Petra Nečase (ODS) o schůzku, zatím nám ale neodpověděl. S ombudsmanem budeme jednat v polovině srpna,“ řekl včera Právu Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů České republiky.

Jak dodal, pokud by skutečně ministerstvo svůj záměr prostřednictvím zdravotních pojišťoven uskutečnilo, znamenalo by to velkou redukci zdravotní péče.

„Za rušením lůžek se skrývá rušení nejen oddělení nemocnic, ale celých nemocnic. Podle našich propočtů by to mohlo znamenat zrušení až osmdesáti nemocnic. A my jako Svaz pacientů, ale i odboráři a další organizace se ptáme: proč se toto děje? Proč chce vláda zhoršit péči o občany, zejména chronicky nemocné? Vždyť všude v zahraničí malé nemocnice doplňují ty velké. A v Česku se má péče koncentrovat. Je to prostě nesmysl,“ tvrdí Olejár.

Svaz pacientů se pohoršuje, kam jsme se to v ČR vlastně dostali. „Lidé v obcích snad budou muset prosit sousedy, aby je dovezli za lékařskou péčí do desítek kilometrů vzdálené nemocnice. To je neskutečné!“ prohlásil Olejár.

Loni bylo v nemocnicích zrušeno 1883 lůžek, z toho 426 v jedenácti fakultních nemocnicích. Ve 147 akutních nemocnicích se počet lůžek snížil o 1520. Celkem tak v ČR koncem loňského roku v nemocnicích bylo 60 336 lůžek, z toho jen 7457 tzv. následné péče.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) argumentuje tím, že akutních lůžek v přepočtu na počet obyvatel Česko tolik nepotřebuje a že tedy část z nich by se mohla změnit na lůžka následné péče. Kraje s tím sice souhlasí, ale k Hegerově vizi mají značné výhrady. V některých krajích je totiž akutních lůžek už dnes méně, než by bylo třeba.

Na podzim protestní akce

Zdravotní pojišťovny jsou neústupné a rušení lůžek považují za jedno z kritérií, k němuž přihlížejí při uzavírání nových smluv. Zatím má tyto smlouvy na další období se zdravotními pojišťovnami jen 52 ze zhruba 190 nemocnic.

Asociace českých a moravských nemocnic se dopisy obrátila na poslance a upozornila je na problémy, které rušení nemocničních lůžek přinese.

„Nemůžeme souhlasit s tím, že vláda otázku ohrožení a následného zrušení desítek regionálních nemocnic nechává plně na zdravotních pojišťovnách, které nemají žádnou odpovědnost před občany a nikdo je nevolil,“ píše poslancům asociace.

Zdá se tedy, že na podzim bude ve zdravotnictví horko. Odbory už ohlásily akce za vyšší platy, protože vláda nedodržela slib, že zdravotníkům přidá, a do toho budou zdravotní pojišťovny tlačit nemocnice na rušení lůžek. Dá se předpokládat, že rušení lůžek bude i tématem podzimních komunálních voleb, protože nemocniční péče se dotýká každého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám