Hlavní obsah

Školy jsou bez peněz a slučují třídy, děti to odskáčou

Právo, Jiří Mach
Praha

Zoufalí ředitelé základních škol, kteří už nevědí, kde brát peníze, začali uvažovat o slučování tříd. Stačí jim získat výjimku a do jedné třídy mohou nacpat i 34 dětí. Ušetří tím finance. Rodičům se to však pochopitelně nelíbí a pohoršují se nad tím i odborníci. Podle nich je slučování tříd krokem vzad, který se odrazí na psychice dětí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V některých ročnících už nebudou vznikat tři, nýbrž jen dvě třídy, v každé po třiceti žácích. Mnozí ředitelé už si dokonce požádali o výjimku, aby ve svých třídách mohli mít i přes 30 dětí.

Slučovat třídy musí třeba v Brně. „Ano dochází k tomu i u nás. Pokud má škola 60 dětí, tak nedají třikrát dvacet, ale dvakrát 30,“ řekl Právu mluvčí magistrátu Pavel Žára. „Mé dítě také dali do třídy se 30 dětmi a beru to tak, jak to je,“ dodal.

Podle informací Práva podobná dilemata řeší i další ředitelé. V jedné pražské škole uvažují, co s prvňáky, rozdělenými zatím do tří tříd po osmnácti. Rozpustí je ředitel ve druhém ročníku jen do dvou tříd po 27 žácích? Nejspíš ano. Je to levnější.

Učitelé budou nervóznější

Odborníci ale jakékoli navyšování počtu dětí ve třídách odmítají. „Čím větší experimenty ve školství se provádějí, tím větší nával v poradnách. Jsem pamětník a takhle narvané třídy byly v polovině sedmdesátých let za Husákova babyboomu. Okamžitě se to projevilo v počtu dětí v poradnách, a co hůř, v počtu dětí, které selhávaly,“ řekl Právu dětský psycholog Miroslav Hudec s tím, že podobný vývoj lze očekávat i nyní.

Malé třídy jsou podle něj zárukou kvality vzdělání, protože učitel má čas se věnovat i slabším. „Koho vůbec napadlo slučovat třídy? To je návrat zpátky. Tím se neřeší problém ve školství, tím se řeší finanční problém státu,“ divil se Hudec.

Varoval také, že obnovení velkých tříd bude mít dopady na širší společnost: „Učitel nebude mít tolik času. On je pak také nervóznější, snaží se stíhat, pak vidí, že některé děti nestíhají, a nervózní učitel se odrazí i na psychice těch dětí. Nervozita se pak přenese i na rodiče, až si jim na třídních schůzkách učitel postěžuje, takže je pak z toho takový řetězec.“

Podle Hudce by mělo být dětí ve třídě jen kolem dvaceti.

Dětí ještě přibude

Jenže školství silný populační ročník teprve čeká. Letos je prvňáčků podle údajů ministerstva školství o celých šest procent více než vloni (101 tisíc). To znamená, že proti loňsku jich přibylo 5500. V roce 2008 se narodilo 120 tisíc dětí, takže už za dva roky by mělo jít do prvních tříd o plných dvacet procent šestiletých dětí více než dnes.

Jana Doleželová z tiskového odboru města Olomouce Právu sdělila, že třídy se u nich slučují v poslední době průběžně. O výjimku pro rozšíření kapacit tříd prý zatím ředitelé nežádali, podle ní se budou hlásit až v září, kdy si budou jisti, kolik dětí bude jejich školu navštěvovat.

Základní škola Bítovská v Praze 4 má sloučit druhé a třetí ročníky, ve dvou třídách nyní bude dohromady 61, respektive 64 dětí. Rodičům se však slučování tříd nezamlouvá a uvažují i o tom, že přihlásí své dítě na jinou školu.

„Při počtu 32 žáků ve třídě bude pro učitele zcela jistě velmi problematické zachovat individuální přístup tam, kde je to třeba. Navíc se nejedná o přechodné řešení na jeden rok, ale o udělení výjimky v podstatě na další tři až čtyři roky,“ uvedla jedna z maminek, Marie Šťastnová.

V Praze 4 si ředitelé už preventivně požádali o výjimku, která umožňuje mít v jedné třídě více než 30 žáků, ne však více než 34.

Podle zákona musí ovšem škola zachovat kvality vzdělávací činnosti a splnění podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví.

„Rada městské části se rozhodla udělit výjimku, které mohou ředitelé škol využít,“ popsal Právu situaci v Praze 4 mluvčí městské části Michal Sochor.

„Nicméně této výjimky nevyužijí všechny školy, nebude se slučovat velký počet tříd, ale jedná se spíše o možnost, které možná některé školy od září využijí. Které a kolik, není v tuto chvíli jasné, protože záleží na tom, kolik do které školy nastoupí skutečně v září žáků,“ dodal mluvčí Sochor.

Podle něj se bude slučovat jen několik tříd na 22 místních školách, které vyučují celkem osm tisíc žáků. Sochor zdůraznil, že nakládání s penězi a personálem je zcela v rukou ředitelů škol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám