Hlavní obsah

Registr aut v pondělí fungoval, někde ale s problémy

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ner, plk, pem, pra

Registr aut, na jehož fungování závisí osud ministra dopravy Pavla Dobeše ve vládě, do pondělního podvečera fungoval. Nepotvrdily se tak domněnky kritiků, podle kterých nezvládne nápor v běžný úřední den, přestože v pátek fungoval. Podle ministerstva se jen ráno objevily lokální problémy, které ale celkovou funkčnost systému neohrozily.

Registr vozidel na Bohdalci měl malý výpadekVideo: Novinky

 
Článek

"Mezi sedmou a 15. hodinou bylo v sytému CRV provedeno 17 609 transakcí," informovala odpoledne mluvčí ministerstva dopravy Alena Volaříková. Podle ní vyřídil jeden úředník za hodinu v průměru tři registrační úkony, tedy například registraci nového vozidla nebo výměnu technického průkazu.

"Počet odbavených žadatelů může být nižší z důvodu současného nepřipojení CRV k Základním registrům," uvedla s tím, že doba vyřízení jednoho žadatele by se měla pohybovat řádově v desítkách minut.

V Pardubicích krátký výpadek

V Pardubicích měli úředníci ráno komplikovanější. „Do systému jsme se bez problému přihlásili, ale když jsme chtěli otevřít kartu vozidla, nepovedlo se to,“ řekl Právu Vladimír Bakajsa vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu.

Problém se podařilo po telefonických urgencích odstranit v 9:10 hodin. Za tu hodinu řada klientů odešla. „Ráno před osmou tady bylo sedmdesát přihlášených lidí, zůstalo jich necelých padesát,“ spočítal Bakajsa. Věří, že se k těm, kteří odešli, dostanou zprávy o tom, že registr funguje a vrátí se. „Potřebovali bychom to, nemůžeme tenhle problém pořád jen tlačit před sebou,“ dodal.

Po půl desáté čekalo v pardubickém registru vozidel v Černé za Bory asi 15 lidí. „Je to, jako když vsadíte v kasinu půlku výplaty. Buď to vyjde, nebo ne. Někdo tady vyhraje napoprvé, někdo tu nechá poslední kalhoty a hlavně nervy,“ svěřil se Jiří Jurečka, který přijel kvůli přeregistraci auta z vesnice vzdálené 22 kilometrů už počtvrté.

Někde má systém problémy

V Novém Jičíně centrální registr vozidel fungoval, ale pomalu. „Občas úředníkům nejdou data z registru stáhnout, to pak klient odejde s nepořízenou a úředník si s ním domluví jiný termín k vyřízení změn souvisejících s jeho autem. Občas se v registru objeví špatná data, ty pak musejí úředníci opravovat a odbavení klienta se zbytečně prodlužuje,“ uvedla mluvčí města Marie Machková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Situace v Brně byla v pátek už klidná, počet vydaných lístků byl ale ještě asi o čtvrtinu nižší, než tomu bylo ve stejné dny před zavedením nového registru.

Ani v Jičíně na Mladoboleslavsku nedospěla situace kolem registru během pondělního rána podle informací Práva k viditelnému pokroku. Způsob a hlavně doba odbavení klientů se kvůli opakovaným chybám příliš nelišily od minulého týdne. Lidem stále nezbývalo než trávit na úřadě až tři čtvrtě hodiny. „Ačkoliv ministerští úředníci hovoří až na pár banalit o vcelku bezproblémovém provozu, možnosti registru lze stále využívat tak z jedné třetiny,“ řekla Právu mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová.

Úředníci v Jičíně rozdali v pondělí ráno pětačtyřicet pořadových lístků, které si klienti okamžitě rozebrali. „Uspokojit stihnou zhruba padesátku lidí,“ doplnila Doležalová. Naopak bezproblémový provoz registru hlásili z Trutnova. „Registr od rána funguje bez problémů,“ potvrdila mluvčí trutnovské radnice Veronika Svobodová.

Na českobudějovickém magistrátu fungoval v pondělí dopoledne registr bez výpadků. „Tempo je však stále velmi pomalé a řidiči musí čekat až čtyři hodiny,“ sdělila Právu mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

V Praze systém na chvíli vypadl

V Praze na Bohdalci systém vypadl jen na několik minut a jeho provoz nebyl podle mluvčí magistrátu Terezy Králové prakticky omezen. Bez problémů registr do deváté hodiny fungoval také v Brně, Jihlavě, Liberci či Plzni.

BEZ KOMENTÁŘE: Registr vozidel na pražském BohdalciVideo: Novinky

„Dnes systém funguje, jak má. Žádné problémy nemáme, lidi průběžně odbavujeme,“ řekl Právu Miroslav Perháč z olomouckého magistrátu.

Funkčnost registru dopoledne potvrdil i mluvčí Zdeněk Neusar z ministerstva dopravy. Lokální problémy podle něj nesouvisely se samotnou funkčností systému. "Technický tým, který průběžně monitoruje funkčnost systému CRV, nezaznamenal jakékoli systémové pochybení, které by mělo vliv na fungování CRV. Lokální problémy, které během dnešního rána oznámila některá ORP, byly způsobeny dílčími individuálními problémy na straně jednotlivých ORP," řekl Neusar.

Foto: Petr Kozelka, Právo

V Ostravě dohlížel na fungování registru náměstek ministra dopravy Ivo Toman.

"Pardubická pobočka ORP se nemohla připojit do databáze historických vozidel z důvodu toho, že do podsystému starých vozidel nezaregistrovala svou IP adresu. V ostravské ORP zřejmě došlo k výpadku připojení na internet," vysvětlil.

Právě v Ostravě dohlížel na registr od rána náměstek ministra dopravy Ivo Toman. Právu potvrdil, že systém funguje. Sám prý skoro tři hodiny obcházel jednotlivé přepážky, zjišťoval, kde je jaký problém, a bavil se s úřednicemi o tom, co jim v registru schází nebo co by přivítaly. „Větší problém ale v tuto chvíli na registru není, systém nezkolaboval,“ řekl Právu.

Dobeš dostal nůž na krk

Nový registr vozidel byl spuštěn 9. července a od počátku jej provázely problémy. Kromě čtvrtka a pátku pravidelně kolaboval, což přinášelo zájemcům o zápis či přepis vozidla velké problémy.

Dobeš dostal od Nečase nůž na krk minulý týden v úterý. Nečas se vyjádřil v tom smyslu, že pokud systém nebude fungovat do pátku, měl by ministr vyvodit osobní odpovědnost.

Peake vše sleduje

Vicepremiérka Karolína Peake Právu sdělila, že situaci bedlivě sleduje. "Za klíčové považuji plné a bezproblémové fungování centrálního registru vozidel. Je nezbytně nutné, aby registr fungoval pro občany. Následným krokem musí být hloubkový audit jak k funkčnosti registru, tak k jeho ceně i formě zadání," uvedla.

Doplnila, že po ministrovi bude požadovat vysvětlení některých personálních propojení, na která upozorňují média.

Reklama

Výběr článků

Načítám