Hlavní obsah

Lidé by se k praktickému lékaři měli dostat do 35 minut

Právo, Václav Pergl

Ministerstvo zdravotnictví zkrátilo ze 40 na 35 minut čas, za nějž by se měl pacient nejpozději dostat autem či hromadným dopravním prostředkem k praktickému lékaři, zubaři, gynekologovi nebo do lékárny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právu to v neděli potvrdil legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek. Text připravovaného vládního nařízení už prošel připomínkovým řízením, a teď ho mají vládní legislativci. O nařízení by vláda měla rozhodnout nejpozději počátkem září, a platit bude od 1. ledna 2013.

Kritika od odborů, ale i pacientů

„Snažili jsme se zapracovat maximum připomínek. Jednali jsme opakovaně s organizacemi pacientů a měli jsme i další setkání v rámci tripartity. Samozřejmě, je to vždy o nějakém kompromisu,“ prohlásil Plíšek.

Návrhy dojezdových dob totiž ostře kritizují odbory, rada zdravotně postižených i svaz pacientů. „Napsali jsme i ombudsmanovi a upozorňujeme, že hrozí zhoršení dostupnosti péče,“ řekla Právu Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Jak informovala, schůzka s ombudsmanem by se měla uskutečnit v srpnu.

„Delší čekací a dojezdové doby umožní, aby zdravotní pojišťovny nedaly už některým zařízením na tuto péči smlouvy, některé nemocnice proto skončí,“ varuje předsedkyně.

Ministerstvo zdravotnictví ale některé velmi kritizované časy naopak zkrátilo. Například na náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu se původně mělo čekat až 78 týdnů, a od Nového roku to bude 52 týdnů. Doba na mamografický screening (vyšetření prsů žen na rakovinu) se zkrátí z osmi na šest týdnů, a endoskopické i artroskopické vyšetření z osmi na čtyři týdny.

Naopak se prodlouží čekání na operaci šedého zákalu z 26 na 30 týdnů. Na seznamu nově přibyla biologická léčba roztroušené sklerózy. Pacienti na ni nemají čekat déle než čtyři týdny.

Podle Plíška je to zcela poprvé, kdy vláda pacientům čekací doby garantuje. Připustil však, že čekací a dojezdové doby se mohou v budoucnu znovu změnit, až se vyhodnotí jejich fungování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám