Hlavní obsah

Strany škrtí náklady, v kampani se nerozšoupnou

Právo, dan, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické strany se chtějí mírnit v utrácení za předvolební kampaň. Alespoň to vyplývá z průzkumu Práva, kolik chtějí na podzimní volby do krajů a třetiny Senátu vynaložit peněz. Volební manažer a místopředseda ODS Pavel Drobil podle svých slov na dotaz Práva odhaduje, že na podzimní volby ODS dá maximálně 80 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Opoziční lavice ve Sněmovně

Článek

Ve srovnání s tím, co občanští demokraté utratili v krajských a senátních volbách před čtyřmi lety, je to velký pokles. ODS totiž podle svého účetnictví utratila v roce 2008 za kampaň astronomických 320 miliónů korun. Přitom před volbami strana očekávala, že vydá jen 60 miliónů.

ODS může být nyní v horší situaci, ubylo jí hodně členů, kteří v kampani mohou pomáhat. Za pouhé tři roky přišla ODS asi o devět tisíc členů, je jich už jen zhruba 24 tisíc.

Soc. demokracie, která má zhruba 23 tisíc členů, hodlá za krajské a senátní volby utratit asi 90 miliónů korun.

V roce 2008, kdy se ČSSD podařilo zvítězit ve všech třinácti krajích a získat 23 z 27 senátorských křesel, vykázala za kampaň útratu oficiálně 98 miliónů. Před volbami přitom sociální demokraté odhadovali volební náklady jako ODS okolo 60 miliónů korun.

Tehdejší úspěch ČSSD, pro který se vžilo pojmenování „oranžová tsunami“, se přičítá hlavně tomu, že soc. demokraté postavili svou kampaň na kritice vlády a hlavně zdravotnických poplatků. I letos chtějí udělat z krajských a senátních voleb referendum o vládě.

Restituce ve Sněmovně: kampaň zadarmo

„Vyslovte nedůvěru Nečasově vládě svým hlasem pro ČSSD v senátních a krajských volbách,“ láká ČSSD voliče na svých stránkách. Toto heslo opakovali soc. dem. poslanci zejména před nedávným hlasováním o nedůvěře vládě a při vleklých sněmovních debatách o církevních restitucích.

Po očekávaném vrácení tohoto zákona Senátem se k němu dolní komora vrátí začátkem září. Tedy zhruba měsíc před krajskými volbami, které se spolu s prvním kolem voleb senátních konají 12. a 13. října. Soc. dem. tedy může počítat s „kampaní“ zadarmo ve Sněmovně a v televizním zpravodajství.

TOP 09 jde do krajských voleb poprvé a chce společně se starosty do kampaně vložit 34 miliónů. Z tohoto šest miliónů na kampaň do Senátu a 28 miliónů pro kraje.

Lidovci si vzali úvěr

Opatrnější v utrácení chtějí být lidovci, kterým se poté, co neuspěli ve volbách do Sněmovny, značně zkrátily příjmy. Před čtyřmi lety podle svého účetnictví vydali 41 miliónů. Letos si po-dle šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka vzali desetimiliónový úvěr, který použijí na krajské volby. „Na senátní volby nedáme nic, na to si budou muset najít zdroje krajské a okresní organizace,“ řekl Právu Bělobrádek. Celkově odhaduje náklady na 15 miliónů korun.

Kampaň Strany zelených by podle jejího šéfa Ondřeje Lišky neměla stát více než deset miliónů.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím uvedl, že ne všechny krajské organizace véček se zúčastní voleb a ne všude bude strana nasazovat kandidáty do Senátu. „Finančně to nebudeme přehánět, prvořadé je splatit pohledávky a závazky, které máme. Odhaduji, že v každém kraji vynaložíme 300–400 tisíc,“ řekl Právu.

Komunisté plánují věnovat na kampaň částku pohybující se okolo deseti miliónů. Strana práv občanů – zemanovci počítá s pěti až osmi milióny. Suverenita – Blok Jany Bobošíkové se podle svých slov vejde do dvou miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám