Hlavní obsah

Česko sčítá škody po bouři, dálnici D11 zavalil utržený svah

Právo, Novinky, ČTK, pch, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po sobotní prudké bouři, která zasáhla Česko, není stále plně průjezdná silnice I/39 v Rájově na trase Český Krumlov - České Budějovice. Řidiči musejí počítat s komplikacemi i na dálnici D11, u obce Praskačka na Hradecku se na vozovku zřítil podmáčený svah. Popadané stromy, které na mnoha místech komplikovaly dopravu, už hasiči většinou odstranili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Utržený svah na dálnici D11

Článek

Silnici I/39 u mostu přes Vltavu podemlela voda z polí. Doprava je nyní svedena do jednoho jízdního pruhu, policisté regulují provoz kyvadlově. Poškozené místo by mělo být provizorně opraveno do nedělního večera.

"Vodou vymletou část vozovky zasypeme lomovým kamenem a zalijeme asfaltem. Chtěli bychom provizorně zprůjezdnit alespoň dva jízdní pruhy. Konečná oprava pak bude věcí majitele komunikace, jímž je Ředitelství silnic a dálnic," řekl v neděli dopoledne Martin Lepeška z dispečinku českokrumlovských silničářů. V místě se podle něj z obou stran tvoří až kilometr dlouhé kolony.

Na ostatních místech v Jihočeském kraji už žádné dopravní problémy nejsou.

Hasiči na jihu Čech zasahovali u 150 případů souvisejících s počasím. "Hasiči hlavně odstraňovali z komunikací popadané stromy. Čerpali také vodu ze zatopených míst a monitorovali situaci v deštěm zasažených oblastech," řekla mluvčí jihočeských hasičů Jana Neškodná.

Českokrumlovští hasiči v sobotu kolem 20:00 evakuovali kvůli rozvodněnému potoku 25 osob z kempu Marína v Přísečné.

Česko zasáhly prudké bouře, hasiči odstraňují popadané stromyVideo: Pavel Orholz, Novinky

V Kraji Vysočina vyjížděli hasiči k pěti desítkám událostí. "Převažovaly stromy spadlé přes silnice. V Radkovicích u Hrotovic spadly i dráty elektrického vedení. Nejvíce výjezdů se tentokrát uskutečnilo na Havlíčkobrodsku a na Třebíčsku," shrnula mluvčí hasičů Petra Musilová. Všechny zásahy se obešly bez zranění.

Komplikace na D11

Dálnice D11 v oblasti obce Praskačka na Hradecku není stále plně průjezdná. Na 76. kilometru se ve směru na Prahu utrhla krajnice, úsek je průjezdný jen levým jízdním pruhem. Další utržený svah je ve směru na Hradec Králové. "Budeme to uklízet určitě do 12:00," řekl pracovník střediska správy a údržby dálnic ŘSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Utržený svah na dálnici D11

Během sobotního večera a noci na neděli museli hasiči na východě Čech vyjíždět k více než stovce výjezdů. Voda zaplavila sklepy a domy, mimo jiné jeden ze sálů Kongresového centra Aldis v Hradci Králové. V Novém Bydžově na Hradecku byly pod vodou sklepy v celých ulicích. Postiženo bylo také Jičínsko a Trutnovsko, u Staré Paky na Jičínsku spadl strom na auto, dva lidé byli zraněni.

Foto: HZS Libereckého kraje

Silná bouřka na Liberecku lámala stromy.

V Turnově spadl na dům třicetimetrový strom. Hasiči ho během noci rozřezali, nepoškodil tak sousední objekt. "Postupně jsme ho rozřezávali," uvedl operační důstojník. Rozložitý strom na střechu domu spadl v sobotu v 16:30, čtyři jednotky hasičů zde byly do 23:00. Silný vítr a déšť v noci další škody nezpůsobily, řekli dnes ČTK operační důstojníci hasičů pro Liberecký a Ústecký kraj.

Foto: HZS Libereckého kraje

Až do pozdních nočních hodin v sobotu odstraňovali čtyři jednotky hasičů strom, který v Turnově na střechu domu.

Evakuovaný dětský tábor

Ve středních Čechách hasiči v noci zasahovali na 80 místech. "Nejvíce silný vítr a prudký déšť zasáhl Kutnohorsko a Nymbursko. Polovina výjezdů byla právě na Kutnohorsku," uvedla mluvčí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Most v Rájově podemlela voda.

V Chlístovicích na Kutnohorsku museli hasiči evakuovat 40 dětí a 15 vedoucích z dětského tábora, které převezli na stanici do Uhlířských Janovic. Všechny nakonec ubytovali u místních dobrovolných hasičů a pro děti si nyní jezdí jejich rodiče.

V odstraňování následků bouřky hasiči nadále pokračují, dodala Kostová.

Zejména popadané stromy a větve ve středních Čechách poškodily množství vedení elektrické energie skupiny ČEZ. "Aktuálně na Čáslavsku, Kolínsku a Kutnohorsku evidujeme šest poruch na vysokém napětí a několik na linkách nízkého napětí. Část včerejších poruch se podařilo odstranit již v noci, nyní intenzivně pracujeme a očekáváme, že do několika málo hodin by mělo dojít k obnovení dodávek elektřiny na většině lokalit," uvedl mluvčí ČEZ Jan Beneš.

Silné bouře přišly do Česka z Rakouska v sobotu odpoledne. Během následujících hodin zasáhly takřka všechny regiony Čech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám