Hlavní obsah

ODS v koalici držela ústa a krok, možná je čas to změnit, míní Drobil

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ODS Pavel Drobil nepovažuje zvýšení daní prosazované kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS) za zradu stranického programu. Připomíná naopak to, že právě občanští demokraté byli stranou, která ctila koaliční dohody a držela ústa a krok. Klade si proto otázku, zda není ODS vůči partnerům příliš loajální.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ODS Pavel Drobil

Článek

Pane místopředsedo ODS, blíží se krajské a senátní volby. Můžete jako šéf volebního štábu ODS popsat, jak povedete kampaň?

Kampaň bude mít výraznou celostátní linku a také regionální linku. Ta by měla odrážet, jak naši kolegové v třinácti krajích vnímají působení krajské vlády. Ať už jsou to koalice soc. dem. s komunisty či s jinými stranami (ve čtyřech krajích je koalice ČSSD s ODS – pozn. red.). Co se týče té celostátní linky, měla by zdůrazňovat to, že míra odpovědnosti, jakou budou uplatňovat krajské vlády ve vztahu ke svým financím, bude potom odpovídat prosperitě toho kterého regionu.

Znamená to, že jste se poučili od opozice? Určitě si pamatujete poslední krajské volby, při kterých ČSSD vsadila na celostátní kampaň, pojala ji s poplatky jako referendum proti tehdejší vládě a vyhrála. Ostatně už ohlašují, že teď udělají to samé.

Poučili jsme se hlavně z našich vlastních chyb, a není důvod je nepřiznat. Koneckonců i já nesu svou míru odpovědnosti, protože tehdy jsem byl vicehejtmanem Moravskoslezského kraje a také jsem se podílel na volební kampani v regionu, kde jsme potom se soc. dem. prohráli.

Chceme lépe vysvětlovat práci kraje, tentokrát ale v opačné poloze, protože jsme v opozici, ale hlavně vysvětlovat práci vlády. To, co bylo kamenem úrazu v kampani 2008, bylo to, že dobré věci, které zavedla Topolánkova vláda a z nichž následující roky těžila spousta živnostníků, drobných podnikatelů, ale i občanů, kteří začali platit nižší daně, dostávali různé úlevy, nebyly dostatečně dobře vysvětleny.

Například průběh zamýšlené zdravotnické reformy. Jediné, co z ní zůstalo, byly poplatky, které následně byly ČSSD neuvěřitelným způsobem zneužity.

Vy máte o dost jednodušší pozici. I jediný kraj, ve kterém zvítězíte, by byl pro vás úspěchem. Předpokládám ale, že byste se s jedním hejtmanem nespokojili.

Nebudeme v jiné situaci, než v jaké byla ČSSD v roce 2008. Tenkrát všechny kraje ovládala ODS s výjimkou jihomoravského regionu, kde byl lidovecký hejtman. Rok 2008 to převedl do druhého extrému. Nechci používat to úsměvné vyjádření, které použil Radek John po prohraných komunálních volbách, kdy řekl něco v tom smyslu – měli jsme jednoho starostu, teď máme tři, takže vlastně máme třistaprocentní úspěch a jsme hrdinové. Samozřejmě že jednoho hejtmana bych určitě nepovažoval za úspěch.

Před několika měsíci jste vyzvali TOP 09 k utvoření společných koalic v některých levicovějších krajích. TOP 09 tehdy vaší nabídku rázně odmítla. Nebylo to z vaší strany tak trochu poraženecké gesto? TOP 09 je sice váš koaliční partner ve vládě, ale zároveň váš největší přirozený soupeř.

To není poraženecké gesto. Máme nějaké průzkumy, ty jsou celkem podrobné. Na základě toho tu máme nějakou voličskou mapu, díky které víme, že tu jsou více levicové okrsky, pak zase okrsky, které více svědčí pravici. Je legitimní tomu přizpůsobit i volební strategii. Nevidím nic poraženeckého na tom, když v těch okrscích, kde se předpokládá výrazný úspěch levice, nabídne dominantní strana na pravici té druhé straně sjednocení postupu. Tříštění hlasů by nám jen zbytečně ublížilo, na tom nic zlého nevidím.

Tenkrát na tom vyjednávání odvedl Marek Benda velký kus práce a mě velmi mrzelo to uražené zamítnutí ze strany TOP 09. Zdůvodnění Miroslava Kalouska, kdy mluvil o kmotrovských zájmech, mi přišlo neuvěřitelné.

Přiznám se, že jsem si na tuto scénku znovu vzpomněl, když jsem četl jeho rozhovor, kde mluví o svém přátelství s lobbistou a zbrojařem Richardem Hávou, kterého byste, budete-li chtít být stejně zlý jako tehdy Mirek Kalousek, klidně v oné zvrácené logice mohl označit za kmotra.

ODS vždy považovala za velký problém kmotrovskou nálepku, kterou si udělila sama tehdejším hloupým vyjádřením expředsedy Mirka Topolánka. Tehdy jsme si opravdu prostřelili vlastní koleno a od té doby tahle věc poznamenává českou politiku. Nečasovo vedení se ve vztahu ke svým politickým partnerům nikdy nesnižovalo ke „kmotrovskému“ nálepkování kohokoliv. A když jsem si tohle přečetl a srovnal si to i s personální politikou ministra Schwarzenberga, kdy se další lobbista blízký TOP 09 Michal Kuzmiak stal generálním konzulem v Šanghaji, tak se nemohu ubránit dojmu, že jakékoliv „protikmotrovské“ výroky představitelů TOP 09 jsou již pouze kombinací směšnosti a trapnosti.

Někteří vaši spolustraníci kritizují, že ODS ustoupila koaličním partnerům a teď zvyšuje daně.

Když si vezmu diskuse v poslaneckém klubu například o daních, je to přesně totéž. Vyjednavači za ODS měli mandát vyjednávat daňový balíček v době, kdy se kvůli Věcem veřejným opět lámala vláda. Pracovali, něco vyjednali, přinesli to na výkonnou radu i na poslanecký klub a jejich postup byl schválen. Povinností ODS pak je, aby vůči svým koaličním partnerům držela dohodu. To, že ta dohoda nemusí být ve stoprocentním souladu s volebním programem ODS, je logické za situace, kdy ODS není jedinou stranou ve vládě.

Kývli jste ale na tzv. milionářskou daň. To není ústupek?

Co se daní týče, je třeba podívat se na to, co jsme říkali v roce 2010. Jasně jsme říkali, že nejsme připraveni zvedat přímé daně, což se nám přes všechny kritiky podařilo. Solidární přirážka je časově omezená. Týká se lidí, kteří vydělávají přes sto tisíc měsíčně. Platit bude po dobu, po kterou se budou muset uskromňovat naši spoluobčané, kteří už nemají možnost být ekonomicky aktivní. Mluvím o důchodcích.

Nepovažuji za nic nesolidárního ani nepravicového, když ti, co vezmou svůj osud do svých rukou a jsou úspěšní, jsou na stejné palubě jako ti, kteří vzhledem k ekonomickému stavu veřejných rozpočtů tu možnost nemají, a proto jim třeba nebudou valorizovány důchody.

Nesouhlasím s tím, že by ODS porušila svůj volební program v daňové oblasti.

Přesto vám však valem ubývají voliči i členové. I někteří poslanci dávají najevo svou nespokojenost, když mluví o zavádění skryté daňové progrese. Jak si to vysvětlujete?

To je zmatení pojmů. Řekl jsem, že jsme šli na jednání s partnery, kteří chtěli třetí daňové pásmo, zrušit daňové paušály, zvýšit korporátní daně. V podstatě jsme všechno toto ubránili. Solidární příspěvek není další pásmo daně z příjmu fyzických osob, ať se to někomu líbí nebo ne. Je to situace, která reflektuje na opačné straně přímky situaci našich důchodců.

Myslíte, že se vám toto daří vysvětlovat veřejnosti?

Můžeme se bavit o tom, nakolik je ODS v politickém marketingu úspěšná či neúspěšná. Například při poslední tříhodinové diskusi v poslaneckém klubu o daňovém balíčku, když tam někteří poslanci říkali, že je to špatně, tak po vystoupení vyjednavačů řekli – a proč to neříkáte? Že to byla ta a ta strana, která přišla s třetím daňovým pásmem pro fyzické osoby?

Možná že bude ODS muset zauvažovat, jestli není vůči ostatním koaličním stranám až příliš loajální. Jestli nemáme některé věci říkat víc nahlas. Vždy to byla ODS, která když něco v koalici dohodla, držela ústa a krok. Tím se odlišuje od jiných politických stran, které neměly nebo nemají nejlepší koaliční chování.

Jak se vypořádáte s církevními restitucemi? Je proti nim drtivá většina veřejnosti a není tajemstvím, že i někteří poslanci ODS. Až Senát zákon vrátí, budete k jeho přehlasování potřebovat doslova každého jednoho poslance.

Já věřím, že tak, jak byli členové klubu pro vrácení toho, co církvím patří, ve třetím čtení zákona, tak budou konzistentní ve svém názoru i při hlasování o témže návrhu zákona, bude-li vrácen Senátem.

Hlasování proběhne zřejmě na podzim, tedy před volbami. Dá se předpokládat, že tohoto neoblíbeného tématu využije opozice ve své kampani. Budete na to nějak reagovat?

Socialisté a komunisté to jistě v kampani zneužijí, ostatně jsem je už slyšel říkat, že by byli hloupí, kdyby to nezneužili. Byl by to z jejich strany čirý populismus. Jak jsem už řekl, sebevědomá strana nemůže vždy hlásat jen to, co zrovna chtějí voliči. ČSSD může aplikovat klasickou „sociálnědemokratickou lež“, která jim vyšla už před minulými volbami, že pokud zvítězí v krajských volbách, zruší zákon o církevních restitucích. Ale to přece nemá s krajskými samosprávami vůbec nic společného.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám