Hlavní obsah

Blažek už ví, zda Bradáčovou jmenuje, řekne to ale až příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek už se rozhodl, zda Lenka Bradáčová bude či nebude vrchní pražskou státní zástupkyní. Rozhodnutí si ale nechává pro sebe a veřejnosti ho sdělí až příští týden. Blažek se v pátek sešel s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který Bradáčovou navrhl a trvá na jejím jmenování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Blažek v ČT řekl, že se už ohledně jmenování na 99 procent rozhodl. Jakým způsobem neřekl, ani nenaznačil.

Uvedl ale, že chápe, že se někdo může nástupu Bradáčové obávat. "Přináší do soustavy jinou generaci a možná se někteří bojí případně určitých změn, které by nastaly po jejím příchodu. Je to prostě akční žena a ne všichni se těší na to, že by se pracovní věci dělaly novým způsobem.“

Ministr řekl, že situace na vrchním státním zastupitelství v Praze je složitá už několik měsíců a měla by se vyřešit co nejrychleji.

Zeman po páteční schůzce s Blažkem uvítal, že ministr stanovil termín, kdy rozhodne. Neřekl mu ale, jaké varianty má případně připraveny, pokud by jeho kandidátka jmenována nebyla.

Blažek se o to ani nezajímal. "Může učinit různé kroky, které uzná za vhodné," připustil ministr.  Může dát například návrh na jiné jméno, bylo by podle něj sporné, kdyby se nejvyšší žalobce obrátil na Nejvyšší správní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám