Hlavní obsah

Netypické medobraní: v centru Prahy a navíc na střeše obchodního centra

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

V pátek dopoledne se na střeše obchodního centra Chodov sešli včelaři i milovníci medu. Všichni za jediným účelem. Stočit med od místních včel, kterým se na střeše jednoho z největších nákupních center kupodivu daří výtečně.

Stáčení medu na střeše obchodního centraVideo: Novinky

 
Článek

Na střeše obchodního domu jsou už od dubna tři včelí úly. V nich je celkem 200 000 včel, které za uplynulé tři měsíce naplnily plástve medem, a tak se mohlo stáčet. Výsledkem je 100 kilogramů nektarového květového medu.

Podmínky pro včely jsou v obchodním domě prý ideální. „Nedaleko je tu Kunratický les, na jih od Prahy je také zeleno, jsou tam pole, řepka a spousta květů, které mohou včely opylovat,“ říká tajemník Českého svazu včelařů Rudolf Peleška.

Medobraní začalo brzy ráno. Včelaři nejprve odvčelili plásty a odnesli je do vnitřních prostor obchodního centra, kde mezitím nainstalovali včelařskou techniku.

Plástve se při stáčení medu nejprve vloží do takzvaného medometu, který díky odstředivé síle med vytáhne. Vytočený med se pak sbírá do sběrných nádob, odkud se rozlévá do jednotlivých sklenic. Teprve pak se dostává ke konečnému spotřebiteli.

O včely v obchodním domě se starají děti z kroužku včelařské mládeže Vyšehradští včelaříci.

Podle Rudolfa Pelešky, tajemníka Českého svazu včelařů, je letošní úroda medu průměrná až slabší. Navíc se kvůli dešťům ve většině krajů nedočkáme medovicového medu, který většina spotřebitelů zná pod názvem lesní med. Ceny medu budou letos mírně vyšší a budou se pohybovat kolem 120 korun za kilogram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám