Hlavní obsah

ODS chce jasná pravidla při rozšiřování nadstandardů ve zdravotnictví

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté podle jejich předsedy Petra Nečase podporují systém nadstandardů ve zdravotnictví. Lidé si však zatím mohou připlatit jen u necelých dvou desítek zákroků, což by se mělo změnit. K rozšíření je ale podle Nečase zapotřebí velmi citlivě a transparentně vybrat, co zařadit mezi nadstandardy. ODS tak chce vyloučit možný nátlak zájmových skupin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas s poslancem za stejnou stranu Borisem Šťastným.

Článek

„Musíme mít stoprocentní jistotu, že ministerstvo zdravotnictví bude nadstandardy určovat transparentní cestou,“ apeloval Nečas na ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). „Transparentnost a hodnověrnost je klíčová, protože zájmové skupiny jsou nesmírně silné,“ dodal.

Podle Nečase obsahuje aktuálně vyhláška ministerstva zdravotnictví 18 nadstandardů, jako je například očkování proti tetanu či odlehčená sádra. Za současných pravidel lze podle něj tento seznam rozšířit jen o několik desítek dalších položek.

Proto je prý nutné doplnit systém o průhledný mechanismus na přijetí nových nadstandardů. Do rozhodování o tom, jaké položky na seznam doplnit, chtějí občanští demokraté zahrnout odborníky, jelikož dosud to byla výsada politiků.

Poslanec Boris Šťastný (ODS) uvedl, že by jedním z kroků k zajištění transparentnosti mělo být pevné stanovení postupu při rozhodování o nadstandardních položkách. Komise, která se tímto zabývá, by měla podle něj zveřejňovat nejen výsledky svých jednání, ale také stenozáznamy z jejich průběhu. Její členové by se museli chovat v souladu se zvláštním etickým kodexem. Před jednáním komise by navíc k návrhům měli mít možnost se vyjádřit odborné společnosti a další subjekty, kterých se to týká.

Ministerstvo zdravotnictví protestuje

S ODS se v tomto ohledu v některých bodech shoduje i TOP 09. Z každého jednání komise má být podle ní pořízen zápis a umístěn na webu. TOP 09 prosazuje i zapojení odborníků do diskuse. „Fungování pracovní skupiny jsme institucionálně zajistili tak, aby budila důvěru jak odborníků, tak i široké veřejnosti a zároveň reprezentovala všechny skupiny, které budou rozhodováním komise nejvíce ovlivněny,“ řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Ministerstvo zdravotnictví se proto cítí páteční tiskovou konferencí ODS dotčeno a zdůrazňuje, že resort dávno na transparentnosti pracuje. "Mrzí mě, že na dnešní (páteční - pozn. red.) tiskové konferenci ODS zazněly informace, které svědčí buď o neinformovanosti mluvčích, nebo o účelové propagandě proti ministru zdravotnictví," řekl Marek Ženíšek, první náměstek ministra zdravotnictví.

"Ministerstvo zdravotnictví při stanovování nadstandardů ve zdravotnictví dbá o 100procentní transparentnost a stanovení jasných pravidel. Také proto zřídilo pracovní skupinu složenou ze všech zainteresovaných subjektů, která se bude pravidelně setkávat a o problematice nadstandardů diskutovat," dodal mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám