Hlavní obsah

ODS posiluje, levice ztratila většinu

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Součet mandátů ČSSD a KSČM klesl v posledním průzkumu Factum Invenio na 100. Komunisty by na druhé příčce tentokrát vystřídali občanští demokraté. Spolu s vládní TOP 09, které patří stabilně čtvrtá příčka, by dali dohromady 78 křesel. Zemanovci a lidovci se drží těsně nad pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v červenci 2012

Článek

Kdyby se volby do Sněmovny konaly v polovině července, nejlépe by dopadli sociální demokraté, kteří by získali 59 křesel. „Sociální demokracie zastavila pokles své podpory a stále výrazně vede,“ uvedla agentura. Ve volbách by je volilo 22,7 procenta lidí.

Výrazně, o 2,4 procenta vůči květnovému šetření, posílila ODS (17,7 procenta), která odstrčila komunisty z druhé příčky. Připadlo by jí 47 mandátů. KSČM naopak proti květnu postupně o 1,9 procentního bodu oslabila na 16 procent a její poslanci by obsadili o šest křesel méně než poslanci ODS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v červenci 2012

S přehledem by se do Sněmovny dostala i další koaliční strana TOP 09 (12,6 procenta), které by připadlo 31 mandátů. Vzestup potvrdily také menší strany: Strana práv občanů - Zemanovci (5,4 procenta) by získala devět mandátů, lidovci (6,1 procenta) o čtyři více.

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se nyní zúčastnilo 62 procent oprávněných voličů. Předpokládaná volební účast by tedy byla o něco nižší než účast ve volbách do Sněmovny na konci května 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám