Hlavní obsah

Lipenští se postavili za obviněného starostu

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipenští zastupitelé se ve středu večer na mimořádném zasedání postavili za obviněného starostu Zdeňka Zídka (nez.). Doporučili mu, aby nenavrhoval svou rezignaci a snažil se všemožně očistit své jméno i jméno obce. Obvinění prý není pouze jeho záležitostí, ale vrhá špatné světlo na celé Lipno nad Vltavou.

Foto: David Veis, ČTK

Starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek (druhý zprava) s tehdejším hejtmanem Janem Zahradníkem a ředitelem společnosti Lipno Servis Lubošem Krejzou.

Článek

Policisté viní starostu Zídka z prodeje pozemků v roce 2007, kdy údajně podpisem na smlouvě poškodil obec. Ta tak prodala 245 tisíc metrů čtverečních za sedm miliónů korun, ačkoliv podle policistů byla cena mnohonásobně vyšší. Starosta Zídek, zastupitelé i řada místních se však shodují v tom, že obec z tohoto prodeje profitovala.

„Bez tohoto prodeje by nebyla ani cyklostezka mezi Lipnem a Frymburkem. A také jsme díky němu zpřístupnili pro veřejnost celý levý břeh přehrady, a to už navždy,“ podotkl Zídek, kterému hrozí až deset let vězení.

Podle něho má obvinění dva zásadní nedostatky. „Závazek prodeje nevznikl v roce 2007, ale schválilo ho zastupitelstvo a byly uzavřeny i příslušné smlouvy už o dva roky dříve. Odhadní tržní cena, se kterou policisté argumentují, je podle nás nereálná,“ míní starosta. Ozřejmil, že v roce 2005 obec nejdříve zmíněné pozemky nabyla formou uplatnění restitučních nároků už s tím, že je zčásti prodá oddělením veřejných ploch potřebných pro rozvoj obce.

„Už z toho je zřejmé, že jsme chtěli především obecní profit, což je také na první pohled v Lipně patrné, a celý tento rozvoj v tomto případě nestál obec ani korunu. Ani dnes bych tento záměr neřešil jinak,“ je přesvědčený Zídek.

Obyvatelé Lipna obvinění nechápou

Právu výsledek mimořádného středečního zastupitelstva potvrdil i místostarosta Lipna nad Vltavou Pavel Macák (nez.). „Na mimořádném zasedání zastupitelstva jsme podpořili starostu Zdeňka Zídka. Jsme přesvědčeni, že obec na zmíněném prodeji profitovala,“ zdůraznil Macák.

Lipenští obyvatelé i podnikatelé většinou obvinění starosty nechápou. Na první pohled je zřejmé, že Lipno nad Vltavou patří mezi obce s největším rozvojem na jihu Čech. Poté, co v oblasti v podstatě zanikly dřevařské závody, se orientuje na turistický ruch a je vyhlášenou destinací. Návštěvníci tam naleznou vodní sporty, cyklostezku, nabídku celé řady volnočasových aktivit a hitem letošní sezóny je například stezka korunami stromů. Zvýšený turistický ruch a miliardové investice však nepřinášejí podle mnohých prospěch pouze turistům, ale také místním obyvatelům.

„Obvinění starosty na základě nějakého anonymu škodí celé obci, které se pod jeho vedením velmi daří. Je tady řada investorů, infrastruktura, vytvořily se stovky pracovních míst. Sám jsem pracoval v zastupitelstvu po listopadové revoluci a v té době vypadalo Lipno úplně jinak. Pod vedením starosty Zídka se podařilo na Lipno přitáhnout řadu odborníků, kteří dali vývoji obce myšlenku. Nyní jsme po Českém Krumlově nejvyhledávanější turistickou destinací,“ zdůraznil Dušan Vongrej.

Upozornil, že většina lipenských obyvatel doufá ve spravedlivost soudu. Dále vysvětlil, že v začátcích nemělo Lipno peníze ani na obnovu bytového fondu a nebyly ani prostory pro další výstavbu. „Nyní se daří přitáhnout k Lipnu investory. Není to však jen o tom, že by se u nás dařilo pouze turistů, ale profitují z toho i místní. Máme tady novou Jednotu, obecní dům včetně nových prostor pro knihovnu, ale také jsme dokázali na rozdíl od řady dalších obcí udržet skvěle fungující školu,“ dodal Vongrej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám