Hlavní obsah

Klausův protokolář se velvyslancem ve Vatikánu nestane, zařídil to Schwarzenberg

Právo, rsk

Ředitel protokolu na Hradě Jindřich Forejt se velvyslancem ve Vatikánu nestane, ač o to dlouho usiloval. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) totiž podle informací Práva prodloužil ambasadorovi Pavlu Vošalíkovi angažmá u Svatého stolce.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Článek

V pozadí všeho je boj s prezidentskou kanceláří, jejíž někteří členové se s předstihem pro sebe snaží najít místo, neboť Václavu Klausovi v březnu skončí mandát.

Prezident jmenování vyslanců posvěcuje svým podpisem. „Černínský palác je s Vošalíkovou prací spokojen a Schwarzenberg si nepřeje, aby mu lidé z Klausovy kanceláře zaplevelili resort. Dělá to ale chytře a přímému střetu se vyhýbá. Prostě jen neudělá volná místa,“ popsal situaci Právu zdroj z ministerstva.

V kuloárech o Forejtově zájmu o Vatikán kolují legendy. Když jel hlavu katolické církve letos navštívit premiér Petr Nečas, objevil se v delegaci i Forejt. Mluvčí resortu Vít Kolář informace o Vošalíkově prodloužení působnosti nechtěl přímo potvrdit.

„Velvyslanec bude na svém postu do doby, než ho vláda odvolá. Nicméně se nepředpokládá, že by to bylo v tomto roce,“ sdělil Právu. Vošalík pověřovací listiny předal 27. září 2008 a ambasadoři se obvykle střídají po čtyřech letech.

Forejt byl klíčovým člověkem při návštěvě Benedikta XVI. v roce 2009. Od papeže pak dostal vyznamenání.

Reklama

Výběr článků

Načítám