Hlavní obsah

Peake: Pokud registr bude kolabovat dál, Dobeš musí ven

Právo, rsk

Vicepremiérka a šéfka strany LIDEM Karolína Peake nemá příliš pochopení pro problémy, které provázejí spouštění Centrálního registru vozidel. Postavila se za ultimátum premiéra Petra Nečase (ODS), který funkčností nového systému podmínil další setrvání ministra dopravy Pavla Dobeše ve funkci. Lhůta vyprší v pátek, Peake však upozorňuje, že pokud problémy nastanou i v dalších dnech, ministr za její stranu by měl odejít.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

Co vám řekl ministr Dobeš ke kolabujícím registrům?

Informoval nás, že v noci na čtvrtek proběhly zátěžové testy centrálního systému vozidel a jeho propojení s dalšími registry, například s policejním prezidiem. Veškeré problémy by měly být odstraněny a systém funguje.

Řekla jsem mu, že by k dalším problémům mohlo dojít v úřední dny. Nejsem si jistá, jestli čtvrteční zátěž je taková jako v předchozích dnech. Doufám, že registr to ustojí a mohu pouze doufat, že ministr to má ošéfované tak, že se s tím nic nestane.

Váš přípravný výbor vyjádřil „hlubokou nespokojenost se způsobem zavedení centrálního registru“. Neměl by tedy podle vás Dobeš rezignovat v každém případě?

Běží tu lhůta, kterou ministrovi dal premiér, že do pátku musí registr fungovat. Považuji za samozřejmé, že pokud by příští týden došlo ke kolapsům, Dobešova původní deklarace platí – tedy pokud by problémy pokračovaly, že demisi podá. Považovala bych to za jediné možné vyvození politické odpovědnosti. Z probíhajících interních auditů by se pak mělo zjistit, kdo je dál za situaci odpovědný.

Jinými slovy, pokud dojde k dalšímu kolapsu, třeba za dva týdny, Dobeš by musel jít?

Neříkám, že když dojde k pádu něčeho, co se hned spraví, že v tu vteřinu by Dobeš měl poslat premiérovi demisi. Ale pouze pátkem to samozřejmě nekončí, musíme si být jisti, že příští týden, kdy může dojít k většímu zatížení, to registr ustojí.

S Dobešem jste měla spory ještě ve VV. Jde o něco jiného než registry?

Nejedná se o vleklé spory, ale velmi se mi nelíbil způsob, jakým ministerstvo dopravy reagovalo na problémy s registrem. Házení viny jednoho resortu na druhý a jednoho člověka na druhého jsme si užili dost. Ministr a chlap by se k tomu měl postavit čelem a říci: ano, je to můj problém, a vyřeším to do tehdy a tehdy a popravil jsem za to toho a toho, a ne čekat tři týdny.

Byla byste raději, aby ministrem byl někdo jiný?

Byla bych nejraději, kdybychom spolu s Pavlem Dobešem mohli v klidu dál fungovat ve vládě jak do teď a nemuseli podobné věci do budoucna řešit. Máme normální korektní a kolegiální vztahy, skoro bych řekla, že přátelské. Ministr je vedle Kamila Jankovského jediným ministrem, s kterým si tykám.

Spekuluje se, že by Dobeše případně mohl nahradit poslanec Martin Vacek. Sdělila jste jméno případného náhradníka spolustraníkům?

Nesdělila. Vzhledem k tomu, že se situace uklidňuje, tak to na pořadu dne není. Informovala jsem ale kolegy, že jsem připravena předložit návrhy na náhradníka, kdyby ke změně došlo. Ke jménům se ale nebudu vyjadřovat, nechci vylučovací metodou dojít k tomu, kdo to bude.

Mluvilo se i o tom, že by postem ministra dopravy bylo možné „přemluvit“ například poslance Milana Šťovíčka, aby od VV přešel k LIDEM. Bylo by to možné?

Odmítám jakékoli obchodování s posty ministra či místopředsedy Sněmovny za to, že se k nám někdo přidá. Bylo by to natolik průhledné a nechtěla bych být něčeho takového součástí. Kdyby došlo ke změně ministra, tak považuji za zásadní, aby to byla nominace strany a poslaneckého klubu LIDEM. A to může být i nestranický odborník.

Reklama

Související témata:

Související články

Registr vozidel naběhl a funguje

Centrální registr vozidel (CRV) ve čtvrtek ráno naběhl a úředníci začali odbavovat klienty. Neopakuje se tak situace z předchozích dní, kdy nestabilní systém...

Výběr článků

Načítám