Hlavní obsah

Do Ostravy dorazila legendární stíhačka Mig-21, bude ozdobou Světa techniky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vyřazený vojenský letoun Mig-21, který se má stát jedním z atraktivních exponátů nově budovaného unikátního Světa techniky v Ostravě, dorazil ve čtvrtek do moravskoslezské metropole. Náročný transport z Prahy proběhl bez větších komplikací, naopak letadlo i jeho policejní doprovod dorazily do Ostravy-Vítkovic o něco dříve, než se očekávalo.

Do Ostravy dorazila legendární stíhačka Mig-21Video: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Bojový letoun ruské konstrukce, který byl po dlouhá desetiletí součástí výzbroje české armády, má rozpětí křídel přes sedm metrů a spolu s podvalníkem, na kterém se vezl, má výšku čtyři a půl metru. Náročnému transportu proto předcházela pečlivá příprava.

„Museli jsme prověřit průjezdnost pod všemi mosty na trase a situaci nám navíc ztížily tradiční letní uzavírky a opravy silnic a dálnic,“ uvedl Pavel Strouhal ze společnosti Vítkovice Doprava, která transport zajišťovala.

Svět techniky, pro který je letoun určen, se má otevřít v roce 2014 v takzvané Dolní oblasti Vítkovic, která nyní prochází velkolepou proměnou. Půjde o unikátní technické muzeum a zároveň výukové centrum, jehož posláním bude popularizace technických oborů a přírodních věd.

Foto: Aleš Honus, Právo

Do Ostravy ve čtvrtek odpoledne dorazil vyřazený armádní letoun Mig21.

Spolu s objektem vyhaslých vysokých pecí a bývalým plynojemem, kde už od letošního roku funguje víceúčelová aula a koncertní sál, je Svět techniky jedním z nejdůležitějších projektů v rámci proměny Dolní oblasti Vítkovic.

Vědecko-výukový areál, jenž vyroste v prostorách bývalé energetické ústředny a bude zahrnovat i několik okolních budov, má ambice vzbudit především u mladých lidí zájem o technické obory, a to dokonce už u dětí základních škol, pro který bude část expozice určena. Sloužit bude ale hlavně jako výukové centrum pro studenty vysokých i středních škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám