Hlavní obsah

Peake už má vytipovanou případnou náhradu za ministra dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) ve středu potvrdila, že v případě odchodu ministra dopravy Pavla Dobeše z vlády, by navrhla kandidáta na obsazení ministerského křesla. Pod Dobešem se houpe křeslo kvůli přetrvávajícím problémům s Centrálním registrem vozidel (CRV).

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake ve Sněmovně

Článek

Premiér Petr Nečas (ODS) dal Dobešovi do pátku čas, aby problémy, které registr od jeho spuštění provázejí, odstranil. Pokud systém bude i nadále kolabovat, očekává premiér ministrovu okamžitou rezignaci. Současná situace kolem registru je podle předsedy vlády neakceptovatelná. Naposledy systém zkolaboval ve středu ráno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský následován vicepremiérkou Karolínou Peake a ministrem dopravy Pavlem Dobešem míří na jednání vlády

Jak již Právo informovalo, Peake má případného nástupce vytipovaného. „Nějakou představu mám, ale musím ji nejdřív probrat se stranickými orgány a s premiérem,“ řekla Právu. Nechtěla však specifikovat, zda a kolik potenciálních náhradníků má a zda by měl být případný Dobešův nástupce i poslanec. „Je vždy dobré, když je ministr poslancem, podmínka to ale není,“ podotkla.

Ministerstvo pro poslance

Vicepremiérka se přitom netají svou ambicí sehnat ještě dva poslance, aby mohla sestavit desetičlenný klub. Dobeš je v tomto světle pro ni a koalici obětovatelný – není poslanec a ministerské křeslo by případně mohlo přemluvit váhajícího zákonodárce, aby se k LIDEM přidal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda VV Milan Šťovíček

Podle informací Práva se Peake snažila přemluvit poslance VV Milana Šťovíčka, který dlouhodobě vládu podporuje. Už v minulosti se o něm mluvilo jako o možném kandidátu na ministra školství. K dispozici má LIDEM i ministerstvo pro místní rozvoj, jemuž šéfuje Kamil Jankovský, který také není poslancem. V úvahu tedy přichází i rošáda na obou resortech.

Reklama

Výběr článků

Načítám