Hlavní obsah

Hejtmani se postavili za Sobotku proti Palasovi

• Aktualizováno
Právo, rsk

Hejtmani ČSSD se ve středu postavili za svého stranického šéfa Bohuslava Sobotku. Toho, jak informovalo Právo, v dopise nepřímo obvinil moravskoslezský hejtman a senátor soc. dem. Jaroslav Palas z toho, že po šéfech krajů chtěl, aby pomáhali plnit stranickou pokladnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Druhý a první muž ČSSD: Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Článek

„Zcela jednoznačně prohlašujeme, že pokud se kdy vedla na setkáních hejtmanů s vedení ČSSD debata o financování předvolební kampaně, tak vždy šlo o debatu o financování, které probíhá v souladu se všemi pravidly a zákony ČR. Diskusi ve zcela jiném kontextu vylučujeme,“ uvedli hejtmani Michal Hašek, Radko Martínek, Milan Chovanec a Jiří Zimola.

Za vedení strany se postavili i proti kritice Palase, že současná ČSSD pod Sobotkou je neschopná účinně oponovat vládě. Podle nich nejen předkládá vlastní návrhy, ale i tvrdě, pravdivě a věcně kritizuje činnost vlády. „V této činnosti plně stojíme za vedením strany,“ dodal.

Čtyři podpisy jsou startovací pozice, tvrdí Hašek

Znění dopisu zformuloval první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek ve středu ve 12:30. Na dotaz, proč je podepsána jen třetina ze všech hejtmanů soc. dem. upozornil, že jde o technický důvod. „Jsou prázdniny a dovolené. Za hodinu se mi podařilo spojit se třemi kolegy, které jsem informoval o textu a nabídl jim možnost, aby to podepsali. Text mají také ve svých e-mailech i ostatní hejtmani a hejtmanky, a mají tedy možnost zvážit připojení, až prohlášení najdou. Předpokládám, že to není uzavřený počet a že jde o startovní, nikoli cílovou pozici,“ řekl Hašek Právu.

Sobotka také ve středu na tiskové konferenci odmítl, že by hejtmanům výzvy k financování kampaně adresoval. „Samozřejmě, že se na předsednictvu hovoří o financování kampaně, ale hospodařením soc. dem. se nezabývám, to řeší příslušný místopředseda,“ uvedl.

Palas jen reaguje na kritiku, jak vedl kraj

Kritika vedení není na místě, uvedl Sobotka s poukazem na čtvrté vyslovování nedůvěry vládě. Palas podle něj jen reaguje na kritiku, jak vedl Moravskoslezský kraj a na to, že nebyl opět nominován v primárkách straníky.

„Naším úkolem není se starat o zaměstnání funkcionářů ČSSD, nikdo nemá funkci až do smrti. O důvěru musí usilovat každý poslanec, senátor i hejtman. Kandidátky se formují zezdola a vedení nenese odpovědnost za to, že ji Palas nezískal,“ uvedl lídr soc. dem.

Vinu na tom prý nesou jednak majetkové poměry Palase, o které se zajímala média, i to, že navzdory programu soc. dem. chtěl pronajmout jednu nemocnici.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) s moravskoslezským hejtmanem Jaroslavem Palasem

Palas si za svými slovy stojí

Palas řekl Právu, že na dopis dostal celou řadu pozitivních reakcí a za svými slovy si stojí. „Výzva ze strany Sobotky byla jednoznačná, tedy abychom pomohli naplnit stranickou kasu, že je prázdná a že máme jediní výkonnou moc. Debata se uzavřela prohlášením Martínka, že se pohybujeme pouze v rámci a duchu zákona. Co říkají nyní kolegové navenek, je věc jiná,“ prohlásil.

Prohlášení hejtmanů podle něj nestraní ani jemu, ani Sobotkovi. „Je jasné, že se to snaží urovnat a že nechtějí, aby se to probíralo veřejně. Jde sice o stranickou věc, ale chtěl jsem se vůči tomu jasně postavit,“ uvedl.

Na Sobotkovu výtku, že neunesl to, že nebyl opět nominován na hejmana, prohlásil, že při nástupu do funkce jasně řekl, že post bude zastávat jen jedno volební období. „Od Sobotky je to účelový výklad. Nominace prvního náměstka Miroslava Nováka byla logická. Dostal jsem nabídky, abych vedl kandidátky jiných subjektů, odmítl jsem to ale s tím, že to nepokládám za vhodné,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám