Hlavní obsah

Fraška pokračuje, registr vozidel se znovu zhroutil

Aktualizováno

Nový centrální registr vozidel nadále funguje jako na houpačce. Chvílemi jde, chvílemi nikoli. Od pondělka přetrvávají problémy s napojením na Schengenský informační systém (SIS), které se projevily i ve středu ráno. Premiér Petr Nečas přitom dal ministru dopravy Pavlu Dobešovi lhůtu do pátku. Pokud nebude zajištěn bezproblémový provoz registru, ministr končí.

Registr vozidel se opět zhroutil, policejní prezidium tvrdí, že chybu opraviloVideo: Novinky

 
Článek

Podle nejnovějších informací ministerstva dopravy by měl registr po několikahodinovém dopoledním výpadku zhruba od 10:30 fungovat. Ráno přitom naběhnul bez problémů, pak ale zkolaboval.

"Dnes po 8. hodině jsme zaznamenali opět přerušení komunikace Centrálního registru vozidel se systémy PATRMV a SIS, a to přesto, že Policejní prezidium ČR už včera uvedlo, že posílilo infrastrukturu a nasadilo výkonnější virtuální server, a problém se už neměl opakovat," sdělil ráno mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Policejní prezidium nemůže podle své mluvčí Štěpánky Zatloukalové zatím potvrdit ani vyvrátit tvrzení ministerstva dopravy. V poledne prezidium podle České televize oznámilo, že kvůli problémům s registrem vznikla vyšetřovací skupina.

Podle ministerstva je ale selhání prezidia jednoznačné. "Byla opět omezena funkčnost systému CRV, a to důsledkem výpadku vnitřní sítě Policejního prezidia, kterou spravuje Česká pošta a jejíž součástí je i databáze odcizených vozidel,“ uvedl státní tajemník ministerstva dopravy Miroslav Drobný. Ten se má ještě ve středu odpoledne kvůli nefunkčnímu registru vydat na prezidium.

Problémy v celé republice

Středeční problémy s registrem se týkají celé republiky, uvedla ČTK s odkazem na vedoucího odboru dopravně-správních agend pražského magistrátu Josefa Mihalíka. Náměstek ministra dopravy Ivo Toman pro Českou televizi uvedl, že zpočátku vše běželo bezchybně. Teprve těsně před půl devátou ráno ale systém zkolaboval. Není jasné, kdy se podaří jej rozběhnout.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na brněnský úřad byla povolána policejní hlídka.

Podle Mihalíka se opět nedařilo napojit na SIS (Schengenský informační systém). Jedná se o stejný problém, který se vyskytl v pondělí. Nelze tak například zjistit, zda automobil není kradený. Systém také v některých případech například nebyl schopen vyhledávat nové klienty podle rodného čísla.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kvůli nefunkčnímu registru docházejí mnozí lidé na úřady již několik dní opakovaně a bez úspěchu.

Dobeš má čas do pátku

Úřady na mnoha místech republiky se od rána opět zaplňovaly lidmi, kteří byli v minulých dnech při řešení jednotlivých agend kvůli problematickému registru neúspěšní. Chyby se totiž projevují střídavě od spuštění nového systému 9. července. Na úřadech dochází k potyčkám mezi lidmi, kteří mají pořadová čísla z předchozích dnů, a klienty, kteří čekají na odbavení od středečního rána. Na brněnský úřad byli z preventivních důvodů znovu povoláni policisté.

Kvůli nefunkčnímu systému dal premiér Petr Nečas nůž na krk ministru dopravy. Pokud systém nepoběží do pátku bez problémů, bude chtít po Dobešovi rezignaci. Ten v úterý v podvečer uvedl, že by registr měl v pátek fungovat a požadované agendy by měly být od pátku bez problémů plněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám