Hlavní obsah

Jmenování vrchního žalobce ministrem je jen symbolický čin, řekl Rychetský

• Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) bude pokračovat v jednáních o obsazení postu pražského vrchního státního zástupce. Chce se proto setkat jak s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, tak Lenkou Bradáčovou, kterou Zeman ministrovi navrhl. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský odmítl myšlenku, že by měl ministr jakkoliv zasahovat do výběru vrchního žalobce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

Rychetský v České televizi řekl, že jmenování vrchního státního zástupce "má ze strany ministra pouze symbolickou rovinu". Návrh je kompetence nejvyššího státního zástupce. Ten kandidáta navrhne a ministr ho jmenuje. "Nic jiného možné není," řekl Rychetský.

Blažek minulý týden po jednání se Zemanem uvedl, že v rámci odpolitizování jmenování vrchního státního zástupce, by bylo možné obsadit post na základě výběrového řízení. To odmítl Zeman s poukazem na možné zpochybnění takto vybraného kandidáta. Zároveň zopakoval, že i nadále trvá na jmenování Bradáčové.

Ministr Blažek tvrdí, že probíhá "řízení o jmenování", byť kandidát podle všeho nebude vybrán skrze výběrové řízení, jak ministr zvažoval. Podle Rychetského může Blažek kandidáta v určitých případech odmítnout, navrhovat jej ale může pouze Zeman. Ten to již učinil.

Chci ještě mluvit s Bradáčovou, tvrdí ministr

"Já jsem v té funkci 14 dní, s Bradáčovou jsem mluvil jednou v životě mezi čtyřma očima. Snad je normální, že si s ní promluvím minimálně ještě jednou," řekl Blažek serveru Týden.cz. Po prvním jednání ministr i Bradáčová uvedli, že si rozuměli. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lenka Bradáčová

Postup ministra nevyhovět a priori návrhu nejvyššího státního zástupce oživil spekulace o tom, že Jiří Pospíšil (ODS) musel v resortu skončit právě kvůli záměru jmenovat Bradáčovou, což se prý nezamlouvá části občanských demokratů. [celá zpráva]

Na Blažka se tak minulý týden snesla kritika jak od koaliční TOP 09, tak od opozice. [celá zpráva]

Podle týdeníku Respekt již i nový ministr připustil, že "určití významní lidé si její jmenování nepřejí". Sám by ale odmítnutí návrhu nejvyššího státního zástupce musel podrobně odůvodnit. Týdeník uvedl, že podle kuloárových informací Zeman zvažoval, že se v případě zamítnutí bude soudit o oprávněnost ministrova rozhodnutí u Nejvyššího správního soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám