Hlavní obsah

Kauza Promopro pokračuje, žalobce zamítl stížnosti obviněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stíhání 11 obviněných v případu sporné zakázky pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU pokračuje. Státní zástupce zamítl jejich stížnosti, které podali proti usnesení o zahájení trestního stíhání, řekla v pondělí mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej doplnil, že v případu je obviněno stále 11 lidí. Dvanáctému člověku, kterého chce policie v kauze stíhat, se zatím nepodařilo usnesení doručit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle dřívějších informací médií obvinila policie bývalou náměstkyni nynějšího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Janu Hendrichovou a také tehdejší ředitele odborů Radomíra Karlíka a Davida Mlíčka. Trojici bývalých státních zaměstnanců viní policisté z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Zakázka byla podle detektivů předražená zhruba o 388 miliónů korun. Vondra jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal, obviněn však nebyl. Premiér Petr Nečas (ODS) ale předpokládá, že Vondra vyvodí politickou odpovědnost ve chvíli, kdy bude některý z jeho bývalých podřízených odsouzen.

Na zahraničním účtu bylo zajištěno 135 miliónů

Ostatní stíhané, kteří pracovali ve společnostech zainteresovaných na zakázce, podezírají policisté z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, a podvodu. Mezi nimi je údajně majitel firmy Promopro Jaroslav Veselý nebo Vlastimil Maxa ze společnosti NWDC, kterou si Veselého firma najala.

Veselý v minulosti uvedl, že se ničeho protizákonného ani nekalého nedopustil, o transakcích svých subdodavatelů údajně nic nevěděl. Detektivové prý stíhají rovněž Václava Čadu, společníka firmy Damovo, které měla patřit audiovizuální technika, a bývalého Vondrova podřízeného Libora Veverku.

Policii se také podařilo ve spolupráci s Finančním analytickým útvarem ministerstva financí, od kterého obdržela trestní oznámení kvůli sporné zakázce, zablokovat 135 miliónů na jednom ze zahraničních účtů.

Promopro
Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno přes půl miliardy korun. Zakázku získala bez výběrového řízení. Podle staršího vyjádření úřadu vlády bylo hlavním důvodem důvodem to, že exkluzivním provozovatelem a dodavatelem techniky a služeb byla v Kongresovém centru Praha právě společnost PROMOPRO, spol. s r.o. Proto prý bylo z organizačního hlediska vhodné a z koordinačního hlediska méně náročné jednat s jedním partnerem, který navíc disponoval bezpečnostními prověrkami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám