Hlavní obsah

Umělec Černý vysílá do Londýna "klikující" autobus

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Černý, autor kontroverzních děl, jako jsou plastika parodující sochu sv. Václava v pražské Lucerně či symbol českého předsednictví EU Entropa, vysílá do Londýna svůj nový výtvor, který má zdobit sídlo českých olympioniků během blížící se olympiády. Jedná se o typický červený autobus doubledecker, který za pomoci obrovitých paží provádí kliky.

David Černý vytvořil klikující a funící autobus jako symbol olympijských herVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Autobus by měl být před vypuknutím olympiády, jejíž slavnostní zahájení se uskuteční ve čtvrtek, umístěn před domem českých olympioniků. Umělec doufá, že autobus vydrží "klikovat" po celou dobu trvání her.

Pro své nové dílo Černý nejprve koupil doubledecker z roku 1957 od nizozemského majitele. Jeden z předních symbolů britské metropole opatřil dvěma silnými pažemi, elektrickým motorem a dalšími nezbytnými součástkami, díky kterým se může šestitunový kolos zvedat do výšky, jako by prováděl kliky. Z útrob vozu se navíc ozývají zvuky, které mohou evokovat sportovní úsilí.

„Kliky jsou společným cvičením pro všechny sportovce na světě,“ zdůvodnil Černý, co jej přivedlo právě na myšlenku "klikujícího" autobusu. Vyznačují se podle něj také tím, že zatímco na jedné straně slouží sportovcům ke cvičení, na straně druhé se ukládají i jako trest například v armádě nebo ve věznicích.

Foto: Michaela Říhová, Právo

David Černý se svou Entropou

Černý patří dlouhodobě mezi nejznámější české umělce. Proslavil se například přebarvením tzv. Smíchovského tanku narůžovo. Žižkovský vysílač „ozdobil“ lezoucími miminy pod názvem Miminka Babies. Jedním z jeho posledních děl byla v roce 2009 Entropa, plastika, která v Bruselu symbolizovala české předsednictví Evropské unii a která vzbudila mezi členskými státy rozpaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám