Hlavní obsah

Databáze psí DNA by mohla přinutit pražské majitele k úklidu exkrementů

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Radnice Prahy 7 po mnoha marných pokusech převychovat bezohledné majitele psů, kteří zásadně po svých mazlíčcích neuklízí, hodlá do boje s psími exkrementy vytáhnout s novou zbraní. Radní by chtěli vytvořit databanku obsahující psí DNA, podle které by majitele snadno dohledali.

Databáze DNA psů, nová metla na majiteleVideo: Novinky

 
Článek

Na ročních poplatcích za psy vybere Praha 7 celkem 1,7 miliónu korun, úklid po jejich nezodpovědných majitelích ale ročně vyjde na osm miliónů. Tento nepoměr v příjmech a výdajích není zanedbatelný a pražská část proto stále přemýšlí, jak některé majitele převychovat.

„Je to hrozný binec, já tu žiju od dětství a tohle tu nikdy nebývalo. Nejhorší jsou lidé s velkými psy. Kolikrát si vůbec nevšimnou, že za nimi jejich mazlíček nechal obrovskou smradlavou hromadu,“ rozčílil se nad pejskaři starší muž z Letné.

Navyšovat peníze vložené do úklidu podle radnice nic neřeší. „Finance na úklid můžeme navyšovat do nekonečna a nic se nezmění. Je potřeba, aby lidé začali jinak myslet. Právě to by mohla zajistit databanka psího DNA,“ řekl tiskový mluvčí radnice Prahy 7 Martin Vokuš.

Každý pejskař by dobrovolně odevzdal vzorek DNA při přihlášení psa k místním poplatkům. Odběr vzorku, jeho analýza a následné zanesení do databáze by podle předběžných výpočtů mělo vyjít asi na 600 korun. Pejskaři by svým zaevidováním do databáze mohli dát jasně najevo, že oni po svém pejskovi uklízí a mají čisté svědomí.

Ne každý majitel psa ale nápad podporuje. Neumí si například představit, že by někdo s přístrojem analyzoval exkrementy posbírané na ulici. „Projekt s DNA mi přijde jako hloupost. Řekl bych, že radnici platíme dost, tak nevidím důvod, proč by nezajistili úklid,“ tvrdí jeden z letenských pejskařů.

Projekt si radnice ověřuje

V současné době je projekt DNA databanky pouhým nápadem a městská část Praha 7 si ověřuje, zda by o něco takového byl mezi lidmi vůbec zájem. Hlasování o projektu se lidé mohou zúčastnit na adrese www.databazepsu.cz. Výsledky budou vyhodnoceny na podzim. Pokud bude o projekt dostatečný zájem, radnice databanku spustí v příštím roce.

S kontroverzním nápadem radnice se mohli občané Prahy 7 seznámit v uplynulých měsících i přímo v ulicích. Radnice nechala psí exkrementy označit cedulí s nápisem „Tohoto psa už máme, jeho adresa je jen otázkou času.“

Foto: Městská část Praha 7

Kampaň v ulicích Prahy 7 upozorňující na projekt databanky psího DNA.

„Pokud bychom projekt zrealizovali, určitě by to mělo dopad na rozpočet městské části, ale z dlouhodobého hlediska předpokládáme, že by se to mělo vyplatit i ekonomicky. Největší zátěž bude nákup přístrojů, které jsou schopny zjistit DNA z exkrementů přímo v ulicích,“ vysvětluje Vokuš.

Praha 7 by tak byla první, která by se do takto neobvyklého počinu v České republice pustila. „U nás by to byla rarita. Inspirovali jsme se modelem z Izraele. Obrací se na nás média z celé Evropy a dokonce i z Japonska. Jsou zvědaví, zda by i u nich bylo možné něco podobného realizovat,“ říká Vokuš.

Úderné kampaně Prahy 7 za úklid exkrementů

Nápad s databází psího DNA je až vyústěním několikaletých snah radnice změnit postoj některých lidí a donutit je po jejich mazlíčcích uklízet. Tomu měli napomoci i odvážné kampaně, ve kterých radnice využila slavných jmen některých ulic anebo známých zahraničních značek.

Foto: Městská část Praha 7

Kampaň Prahy 7 proti psím exkrementů z roku 2011.

Foto: Městská část Praha 7

Další z odvážných kampaní Prahy 7 proti psím exkrementů z roku 2009.

Anketa

Je databáze DNA psů dobrý nápad?
ano
74,4 %
ne
25,6 %
Celkem hlasovalo 3089 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám