Hlavní obsah

Krkonoše plení sběrači borůvek, části parku jsou uzavřeny

Vrchlabí

Správa Krkonošského národního parku dnes omezila kvůli ochraně hor před nájezdy sběračů borůvek vstup do některých částí Krkonoš. Nařízení bude platit do 15. října a neomezuje turisty, kteří se v Krkonoších pohybují po značených turistických trasách a cyklostezkách.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Letošní úroda borůvek je však kvůli jarním mrazům a silným dešťům minimální, takže ochranáři velké problémy s neukázněnými sběrači nečekají.

Omezení vstupu se týká asi 15 procent rozlohy Krkonošského národního parku, například okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Zejména jde o oblasti ve druhé a třetí zóně parku. Část území s omezeným vstupem je i v první zóně, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně. Přesné vymezení oblastí mohou lidé najít na úředních deskách jednotlivých měst a obcí na území parku či na webové stránce www.krnap.cz.

Správa parku nařízení vydává, protože sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, sběrem bobulí snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny. V případě porušení nařízení správy hrozí fyzickým osobám pokuta až 10.000 korun.

Správa parku omezení letos vydala již podvanácté. Omezení bude ve stejném rozsahu bude platit také v letech 2013 a 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám