Hlavní obsah

Poslanci jedou podle hvězdiček. Neuposlechnutí se trestá

Právo, Jan Rovenský

Přestože má poslanec a senátor podle ústavy vykonávat mandát v „zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“, politické strany svým zákonodárcům často určují, jak hlasovat. Tzv. závazné hlasování sice není právně vymahatelné, ale přesto je to způsob, jak postavit poslance do latě, protože v případě neuposlechnutí následují tresty, zejména ztráta místa na kandidátce v příštích volbách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Světelná tabule ve Sněmovně ukazuje výsledek hlasování.

Článek

Naposledy zavazovali občanští demokraté své poslance při navyšování daní, kde reptalo nejméně pět členů klubu, nebo před lety kvůli registrovanému partnerství.

Při nedávném hlasování o restitucích si nikdo z ODS netroufl jít proti, ačkoli i v tomto případě někteří poslanci největšího vládního klubu zákon kritizují.

Podle šéfa klubu Zbyňka Stanjury poslanci ODS si mohou odhlasovat, že jde o závažné hlasování. „Tím signalizujeme, že to je pro stranu důležité,“ řekl Právu.

Kvůli označení se mu pracovně říká dvouhvězdičkové hlasování. "Odhlasovat si ho mohou poslanci dvoutřetinovou většinou, pro závažné, tedy jednohvězdičkové hlasování musí zvednout ruku většina,“ vysvětlil Stanjura. V případě, že by se nějaký poslanec hlasování vzepřel, jde prý o informaci pro volitele.

„Sestavujeme kandidátky od místních sdružení. Dostala by se jim informace, že přestože hlasování politická strana považovala za mimořádně závažné, dotyčný poslanec se doporučením neřídil,“ dodal.

Hlasovali pro a byli odsunuti

Osudným se například stalo dvěma poslancům ODS hlasování o registrovaném partnerství. Když navzdory straně pro zákon hlasovali, byli odsunuti před dalšími volbami na nevolitelné místo.

To, že by mohla následovat případná sankce, připouští i předseda klubu soc. dem. Jeroným Tejc. „Poslanec závazné hlasování může samozřejmě porušit, ale musí počítat s tím, že politická strana, která ho tam nominovala, ho do Sněmovny již znovu nevyšle,“ řekl Právu.

Na dotaz, zda hrozbu odsunutí poslance z kandidátky kvůli jeho názoru nelze považovat za nátlak a ovlivňování, poukázal, že v ČR jako jinde ve světě funguje stranický systém.

„Ten není založen na volném mandátu každého poslance, ale na stranách a jejich kandidátkách a jejich rozhodování jako takových,“ uvedl.

Podle Tejce sahá ČSSD k závaznému hlasování ojediněle a očekává, že tomu bude v září v případě církevních restitucí. Stejný systém ČSSD použila i v roce 2009 při změně ústavy, aby Sněmovna mohla rozpustit sebe samotnou.

„Jako závazné je téma odsouhlaseno tak jednou za tři měsíce. Všechna hlasování jsou v zásadě hlasování všech jednotně, aniž by byla závazná,“ uvedl Tejc s tím, že nijak hlasování klub neoznačuje.

Gazdík: Nejsme sekta, ale strana

Závazné hlasování používá klub TOP 09 a Starostů v případech, kdy jde o body obsažené v koaliční smlouvě, řekl Právu šéf poslanců Petr Gazdík. „Výjimkou jsou případy, kdy se jedná o věci svědomí, kdy má poslanec závažné výhrady,“ uvedl.

Že by někdo hlasoval proti klubu, se prý nestalo. „Pokud má poslanec závažné výhrady, tak uvede, že nebude hlasovat nebo se zdrží hlasování,“ dodal Gazdík.

Na dotaz, jaké by z protichůdného hlasování mohly být důsledky, odpověděl: „Nejsme sekta, jsme demokratická strana.“

Jednu až tři hvězdičky používají komunisté, ale závazné hlasování prý nemají.

„Abychom přímo naše lidi vyzývali, co smí a co ne, to neděláme. V některých otázkách na poslance ale apelujeme,“ řekl šéf klubu Pavel Kováčik. Dodal, že tříhvězdičkové hlasování se týká většinou programových priorit KSČM.

Statistiku hlasování si Kováčik nevede. „Ukazuje se, že poslanci a poslankyně jsou spíše uvědomělí, aby věděli, co je jejich povinností. Vzhledem k téměř online jednání Sněmovny si nikdo směrem k voličům i prostředí v kraji nedovolí udělat jinakost či někde nebýt,“ tvrdí.

V Británii se vylučuje. Půjde i Šťovíček?

Závazná hlasování mají i Věci veřejné, ale poslední dobou je podle předsedkyně klubu Kateřiny Klasnové strana nemusela používat, protože se na stanovisku shodla.

„Dlouhodobě má diametrálně odlišný názor poslanec Milan Šťovíček. Z ústavy nemůžete zavázat poslance, aby hlasoval proti svému svědomí, ale většinou se shodneme,“ prohlásila.

Závazné hlasování není ojedinělá záležitost. Například v Británii a jejích bývalých koloniích má dlouhou tradici. Tamní kluby označují závažnost hlasování linkami – za rebelii proti třikrát podtrženému zákonu může poslance postihnout vyloučení z klubu.

Také šéfové klubů v Británii mají velkou moc a poslušné poslance mohou naopak odměnit například funkcí.

Jak Právo uvedlo minulý týden, právě Šťovíčkovi aktuálně hrozí vyhození z klubu VV. „Situaci potřebuji řešit nejen kvůli klubu, ale ozývají se i kraje. Vážím si každého jednoho poslance, nechci oslabovat naši sílu a vyloučení z klubu beru jako krajní variantu,“ řekla Právu Klasnová.

Nejznámějším příkladem vzpoury českých poslanců proti rozhodnutí strany hlasovat jednotně je z posledních let hlasování o církevních restitucích v roce 2009. Proti tehdy byli tři poslanci ODS – Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel.

Nejenže se s ODS rozkmotřili natolik, že neměli šanci se dostat na kandidátky, ale Tlustý a Schwippel nakonec přispěli svými hlasy i k pádu Topolánkovy vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám