Hlavní obsah

Kvůli nefunkčnímu registru chce 25 lidí 737 tisíc korun

Na ministerstvo dopravy se obrátilo už 25 osob, které chtějí odškodnění kvůli nefunkčnímu registru vozidel. Celkem požadují 737 tisíc korun. Podle resortu ale jen čtyři žádosti splnily všechny náležitosti.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Centrální registr vozidel provázejí od jeho spuštění technické problémy.

Článek

Nejvyšší částku požaduje podnikatel, který svůj ušlý zisk vyčíslil na 360 000 korun. Jeho žádost ale patří mezi ty, které nesplnily předepsané náležitosti. "Žádají o škodu, ale žádnou prokazující kopii dokladu nedoložili, škodu vůbec nevyčíslili apod.," řekl ČTK mluvčí resortu Martin Novák. Nejvyšší částka, kterou požaduje právnická osoba, je 79 000 korun.

Na Zelenou linku ministerstva dopravy se dosud obrátilo celkem 98 lidí žádajících informace k odškodnění.

Ombudsman Pavel Varvařovský v pátek řekl, že o odškodnění by mohli lidé žádat i kvůli nemajetkové újmě, například kvůli stresu. Připomněl případy, kdy lidé kvůli nefunkčnímu registru odkládali dovolenou, na niž chtěli jet autem, které ale ještě neměli zaregistrované. Systém týden neběžel kvůli změně a po ní neběžel kvůli chybám. Pomalu funguje dosud. [celá zpráva]

Náhrady by po ministerstvu mohly žádat i obce, které mají zvýšené náklady například na platy zaměstnanců, kteří kvůli rozšířeným úředním hodinám musí být v práci déle a dohánět, co kvůli nefunkčnímu systému nestihli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám