Hlavní obsah

Schwarzenberg přivezl tři děti z Barmy na léčení v Česku

Další děti, tentokrát z Barmy, se budou léčit v Česku v rámci humanitárního programu Medevac. Tři malé pacienty přivezl vpodvečer do Prahy na palubě leteckého speciálu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který se vrátil z návštěvy této asijské země.

Foto: ČTK/AP

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg předal usušenou žlutou růži barmské opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij. Květ jménem barmské političky položili loni barmští opoziční aktivisté na rakev bývalého prezidenta Václava Havla.

Článek

Dětem je 18 měsíců a osm a devět let. "Trpí srdečním onemocněním a podrobí se v Česku operaci, která by v Barmě možná nebyla," uvedlo ministerstvo zahraničí. Barmě chybějí odborníci i přístroje.

Program Medevac je určen hlavně pro děti ze zemí, kde se válčí nebo mají jiné potíže, a nejsou pro ně léčebné možnosti doma. Využívají ho ale i dospělí. Například na začátku tohoto měsíce do Prahy přicestovala pětice Libyjců, kteří utrpěli v občanské válce zranění.

Program Medevac vznikl v roce 1993 na pomoc lidem z válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině a pak také v Kosovu. Spolupracují na něm ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany. Zatím se díky němu léčilo 141 pacientů z různých zemí světa. Loni v červnu vláda schválila rozšíření humanitární pomoci i do severní Afriky.

Na programu spolupracují ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany.

Barma patří k nejchudším zemím světa, měla vojenskou vládu od roku 1962. Loni v březnu represivní vojenská junta předala formálně moc civilní vládě, která začala provádět demokratické reformy. Kritici tvrdí, že civilní vláda je jen zástěrkou a ve skutečnosti nadále vládnou mocné vojenské kruhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám