Hlavní obsah

V Krnovské nemocnici namontovali babybox nové generace

– Krnov
Právo, Denisa Telaříková

Díra ve zdi lékárny nemocnice v Krnově se ve čtvrtek dopoledne zaplnila speciální vyhřívanou bedýnkou, která má pomoci zachraňovat odložené děti. Aby se už v tomto městě na Bruntálsku nestalo například to, co letos 13. dubna.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Šárka Tavandzisová čeká, až technici nový baboybox umístí na stěnu lékárny Krnovské nemocnice

Článek

Tehdy dvě náhodně procházející ženy našly novorozeného podchlazeného chlapečka na lavičce ve venkovním areálu Krnovské nemocnice. Zdravotníci pojmenovali nalezence Aleš. Dítě je dosud v péči opavského dětského centra Čtyřlístek. Policii se totiž zatím nepodařilo najít osobu, která jej na lavičku v parku odložila.

„Tato událost se stala podnětem ke zřízení krnovského babyboxu, který je v pořadí 51. v republice. Ve čtvrtek jej do připraveného rámu na Sdruženém zdravotnickém zařízení v Krnově vsunuli montéři. Akce má jedinou chybičku a to, že se nám zatím nepodařilo tak jako v jiných městech, získat na darech potřebných 300 tisíc korun na jeho zřízení.

Přitom jsme oslovili 440 potenciálních dárců. Přispělo však jen 58 z nich. Snad se ještě další připojí a pomohou se poskládat na chybějících 100 tisíc,“ doufá zakladatel českých babyboxů pro odložené děti Ludvík Hess.

Nemocnice babybox uvítala

V krnovské nemocnici instalaci babyboxu velmi vítají. „Jsme moc rádi, že tady ten babybox máme, jelikož záchrana lidského života je pro nás prioritou,“ řekla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Šárka Tavandzisová s tím, že během čtvrtku se skříňka nainstaluje a zkompletují se veškeré programy, aby se za pár dnů mohla spustit.

„Oficiálně babybox slavnostně uvedeme do provozu 30. července. Bude k němu neustálý volný přístup, nachází se totiž na stěně lékárny před nemocnicí, personál jej bude obsluhovat zevnitř lékárny,“ upřesnila Tavandzisová.

Nová generace přístroje

Jeden z montérů nerezové bedýnky, v níž je možné anonymně a bez postihu umístit dítě, Zdeněk Juřica, Právu řekl, že krnovský babybox je čtvrtým v řadě nové generace.

„Nový druh babyboxu vznikl na základě zkušeností z jeho provozu v Česku. Hlavní změny spočívají v tom, že tento druh babyboxu není jen vytápěný, ale také klimatizovaný. Změnilo se také otvírání dvířek. Starý typ se musel otevírat mechanicky klikou a hrozilo riziko nezavření těch dvířek. U nového babyboxu se dvířka po zmáčknutí jednoho tlačítka automaticky otevřou a po vložení dítěte zase zavřou a navíc jsou chráněné proti kolizi. Počítač hlídá odpor dvířek a také jsou chráněné infrazávorou,“ vysvětloval novinky Juřica.

Uvedl, že se také změnil monitorovací systém, kdy se nově může monitorovat na několika místech a nezáleží na vzdálenosti umístění počítače. „Kromě Krnova jsou tyto nové babyboxy umístěné ještě v Karlových Varech, Chebu a Českém Krumlově,“ shrnul Juřica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám