Hlavní obsah

Lidé na Šluknovsku opět protestují, akci svolali starostové zdejších měst a obcí

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šluknov

Na 200 místních lidí přišlo ve čtvrtek odpoledne do areálu šluknovského zámku podpořit protest starostů zdejších měst a obcí proti nečinnosti české vlády při řešení sociálních a bezpečnostních problémů v regionu. Do stejného města, na stejnou hodinu, ale na jiné místo svolalo protestní akci také občanského sdružení Konexe. Na šluknovském sídlišti se podle informací Práva sešlo jen asi osm lidí.

Šluknovští starostové si stěžují na nečinnost vládyVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Obě skupiny dělí zhruba kilometrová vzdálenost, ke kontaktu mezi nimi by podle organizátorů obou akcí nemělo dojít. Situaci navíc mapuje policie.

Starostům vadí především postoj vlády, která podle nich situaci, která během loňského léta vyvrcholila sérií protiromských demonstrací, neřeší podle jejich představ. „Pokojným protestem chceme nyní, rok po vzplanutí sociálních nepokojů na Šluknovsku, složit účty. Vysvětlit lidem, co jsme udělali pro vyřešení problémů, které tíží náš region, a vysvětlit, co a proč se nepodařilo a nedaří,“ přiblížil smysl akce předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josef Zoser (HNHRM/PRO kraj).

„Zároveň chceme vyslat vzkaz vládě České republiky, že ačkoliv využíváme legislativní možnosti tohoto státu k řešení problémů v našich obcích, ať s bezpečností, nezaměstnaností a v oblasti sociálních věcí, jsou naše možnosti omezené,“ dodal Zoser.

Aktivisté z občanského sdružení Konexe, jehož cílem je propojovat lidi v sociálně vyloučených lokalitách, protestují proti kriminalitě, korupci, klientelismu, neschopnosti a rasismu mezi politiky Ústeckého kraje. „Chceme poukázat na skutečnost, že za současný stav věcí nemohou Romové, ale spíše politici,“ uvedl mluvčí sdružení Miroslav Brož.

Loni došlo na masové protesty

Místním došla loni trpělivost po sérii potyček mezi většinovou společností a Romy trpělivost. Na první demonstrace na konci léta chodilo přes tisíc lidí, kteří několikrát provokovali střety s Romy, pak se na akcích začali zviditelňovat nacionalisté a protesty se zvrhly do bitek s policií. Situace se postupně uklidňovala a pravidelné akce místních aktivistů ke konci podporovaly jen asi dvě stovky lidí.

Vláda v minulosti tvrdila, že situaci vyřeší jednotlivými legislativními úpravami, mimo jiné zpřísněním podmínek pro vyplácení sociálních dávek. Zároveň ale odmítla balíček legislativních úprav, které navrhl Ústecký kraj; prý se shodovaly s tím, co vláda prosazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám