Hlavní obsah

Policie obvinila Parkanovou, hrozí jí až 10 let vězení

Aktualizováno

Protikorupční policie dnes předala exministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) usnesení o zahájení trestního stíhání kvůli údajně předraženému nákupu letounů CASA. Poslankyně čelí obvinění z trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele, sdělil Právu bez dalších podrobností mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlasta Parkanová

Článek

Právní kvalifikaci skutků nechtěl přiblížit, podle informací Práva však Parkanové hrozí v případě pravomocného odsouzení až desetiletý trest vězení. Poslanci Parkanovou zbavili imunity minulou středu. Exministryně pochybení při nákupu strojů CASA pro českou armádu popírá.

Parkanová není prvním obviněným v kauze. Policie již v polovině června zahájila stíhání bývalého šéfa sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiřího Staňka. Viní ho ze stejných trestných činů jako Parkanovou. I Staněk říká, že se cítí nevinný.

Škoda přes půl miliardy korun

Policie tvrdí, že v souvislosti s obchodem za 3,5 miliardy korun státu vznikla škoda ve výši 658 miliónů korun. Prokazovat to má posudek, který si policisté nechali zpracovat a podle něhož se daly letouny nakoupit právě o 658 miliónů korun levněji.

Poslankyně svou vinu odmítá a tvrdí, že povinnost zadávat posudek jí žádný zákon neukládal. Za svého obhájce si vybrala advokáta Tomáše Sokola. Proti obvinění chce podat stížnost.

O tom, že policie sdělí poslankyni obvinění v nejbližších dnech, avizoval již v neděli ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáš Martinec. Policie rovněž počátkem týdne získala písemný souhlas Sněmovny s vydáním poslankyně.

Kalousek vs. Lessy

Ohledně vyšetřování kauzy nákupu letounů CASA se do ostrého sporu dostal stranický kolega Parkanové a ministr financí Miroslav Kalousek s policejním prezidentem Petrem Lessym.

Kalousek hovořil telefonicky s vyšetřovatelem kauzy a ten telefonát vnímal jako nátlak. Lessy o rozhovoru s ministrem řekl, že mu měl Kalousek vyhrožovat.

Zatímco Kalousek jakékoli ovlivňování odmítá a obrátil se na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), Lessy brojí proti snahám politiků vměšovat se do vyšetřování. Zatímco Lessy má zastání u opozice, koaliční politici hovoří o politizaci policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám