Hlavní obsah

Poslanci kývli na zavedení druhého důchodového pilíře od příštího roku

– Praha

Poslanecká sněmovna ve středu schválila hlasy vládních poslanců návrh zákona, který umožní zavést reformní druhý důchodový pilíř od roku 2013. Předloha nyní míří do Senátu, kde má opozice většinu. Norma je v podstatě technickým dokončením důchodové reformy, která už byla schválena.

Foto: Václav Lang, Novinky

Norma je v podstatě technickým dokončením reformy penzí, která už byla schválena.

Článek

Návrh zákona souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Kvůli odkladu zavedení jednoho inkasního místa by bez dnes podpořeného návrhu neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného.

Předloha o pojistném na důchodové spoření zavádí zejména individualizaci, tedy hlášení o výši zálohy připadající na jednotlivé poplatníky. Má tak nahradit současný systém, kdy zaměstnavatel podává hlášení za všechny zaměstnance souhrnně.

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. V současnosti to činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám