Hlavní obsah

Budou se neplatičům alimentů odebírat řidičáky? Autoklub protestuje

Novinky, val
Praha

Novela exekučního řádu, která mimo jiné zavádí možnost trestat neplatiče alimentů zákazem řízení motorových vozidel, míří v těchto dnech do Senátu a u některých motoristů vzbuzuje otázku, zda je takovýto trest adekvátní. Jeden ze spoluautorů, poslanec Stanislav Polčák (TOP 09), si za novinkou stojí. Argumentuje zákonem o rodině, podle kterého se musí rodič o své potomky starat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Proti novele, kterou nedávno odsouhlasili poslanci, se v minulých dnech vyslovil Autoklub ČR. Jeho členové si stěžují především na to, že neexistuje souvislost mezi trestným činem zanedbání výživy a výsledným trestem v podobě zákazu řízení motorových vozidel.

"Aniž bychom se jakkoliv zastávali neplatičů alimentů, jakákoliv, a to ani vzdálená, souvislost mezi trestným činem a odnětím řidičského oprávnění v případě navrženého řešení není jasná," vyjádřil stanovisko klubu jeho člen Václav Špička.

První má mít peníze na děti.
Stanislav Polčák (TOP 09)

Podle Polčáka ale nemají pravdu a daný trest je přiměřený činu. „Je to ústavně obhajitelné,“ zdůraznil pro Novinky s tím, že si kvůli tomu ministerstvo spravedlnosti nechalo zpracovat zvláštní analýzu. Připustil pouze, že by byl takový trest diskutabilní v případě, kdy dotyčný člověk potřebuje řidičské oprávnění k obživě.

„Prioritní ale je, aby rodič vyrovnal své zákonné závazky. Pokud je nevyrovná, pak musí strpět nějakou citelnou sankci,“ řekl Polčák s odkazem na zákon o rodině. „První má mít peníze na děti, protože k nim má podle zákona o rodině zodpovědnost,“ dodal.

Mají se vyprázdnit věznice

Poslanec navíc upozornil, že zanedbání výživy je v České republice jeden z nejčastějších trestných činů. „Svědčí to o tom, že by stát měl reagovat, protože stávající páky jsou bezzubé,“ uvedl Polčák.

Předkladatelé tak pomocí této novely chtějí zároveň bojovat proti dalšímu nešvaru, kterým jsou přeplněné věznice. Za zanedbání výživy si v současné době odpykává trest v českých věznicích přes dva tisíce osob. Jeden ze spoluautorů návrhu, Pavel Staněk (ODS), připomněl, že novela také snižuje trestní sazbu za neplacení výživného u nedbalostního plnění ze dvou na jeden rok a u úmyslného vyhýbání se plnění vyživovací povinnosti ze tří na dva roky.

Pokud novinku, kterou nedávno schválila Sněmovna, odsouhlasí také senátoři a prezident, soudce bude moci uložit neplatičům zákaz řízení v rámci alternativních trestů minimálně do doby, než dotyčný dlužné výživné uhradí. „Bude-li dlužné výživné uhrazeno v průběhu výkonu trestu, může odsouzený požádat soud o upuštění od tohoto přiměřeného omezení. Bude-li osvědčeno, že dlužné výživné bylo doopravdy uhrazeno, soud vždy od tohoto přiměřeného opatření upustí a poté bude moci odsouzený požádat příslušný správní úřad o vydání řidičského oprávnění,“ řekl Staněk Novinkám.

Počet trestů uložených od roku 2010 kvůli zanedbání výživy
celkem odsouzeno18 349
odnětí svobody nepodmíněné2540
odnětí svobody podmíněně odložené13 727
domácí vězení22
obecně prospěšné práce1850
peněžitý trest2
upuštěno od potrestání196
ochranná a výchovná opatření14
zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Anketa

Souhlasíte, aby soudy mohly neplatičům výživného zakázat řízení motorových vozidel?
Ano
63,5 %
Ne
34,5 %
Nevím
2 %
Celkem hlasovalo 28728 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám