Hlavní obsah

Pospíšil byl u výslechu kvůli nákupu budovy pro detenční ústav

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v úterý vypovídal na policii kvůli případu nákupu budovy někdejšího kláštera ve Vidnavě na Jesenicku. Nákup budovy, kde měl vzniknout detenční ústav, mohl být podle policie nevýhodný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pospíšil vystupuje v kauze jako svědek. Policisté kvůli nákupu stíhají bývalého náměstka ministerstva Františka Steinera a někdejšího šéfa vězeňské služby Luďka Kulu. Podle Pospíšila však nejsou k jejich obvinění důkazy.

Policie oba viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele, za což jim hrozí až deset let vězení. Vězeňská služba koupila budovu v roce 2008, zaplatila 29 miliónů korun. Podle sdružení Veřejnost proti korupci kriminalisté uvedli, že objekt je pro ústav nevhodný, příliš velký a financování jeho opravy není možné. Škodu tak prý vyčíslila na celou nákupní cenu budovy.

Ústav je potřeba, hájil Pospíšil bývalé spolupracovníky

"Úředníci ministerstva nemohou být odpovědni za to, že stát neposkytl kvůli své restriktivní politice peníze na rekonstrukci objektu," uvedl Pospíšil. Trvá na tom, že stát potřebuje nový detenční ústav. Počet odsouzených narůstá a brněnské zařízení se podle něj na podzim naplní. Cenu budovy ve Vidnavě vyčíslili podle Pospíšila znalci. "Objekt byl nakoupen za cenu nižší než posudky," prohlásil místopředseda ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Pospíšil dodal, že nákup bývalého kláštera odsouhlasilo ministerstvo financí. Podle něj však tato informace může být pro policisty nová. "Uvidíme, zda jejich (Kuly a Steinera) stíhání bude i nadále pokračovat," uvedl bývalý ministr. Za své někdejší podřízené se postavil již dříve. Podle dubnového prohlášení mluvčí ministerstva Petry Hrubé zřídil Pospíšil v roce 2007 pracovní skupinu, která vybrala budovu z pěti objektů jako nejvýhodnější.

Pospíšil měl o nákupu vědět

Okresní státní zástupce pro Prahu-západ Ondřej Šmelhaus však podle dřívějších informací Práva naznačil, že by trestní odpovědnost v případu mohl nést i Pospíšil. Steiner s Kulou se prý hájí tím, že v údajném trestném činu, pro nějž jsou stíháni, figuroval i on jako jejich tehdejší nadřízený. Byl podle nich o všem podrobně informován, sám se pak o nákup budovy zasazoval.

Sdružení Veřejnost proti korupci označilo v dubnu stíhání Kuly a Steinera za nezákonné. Člen sdružení Milan Hulík řekl, že byl případ mimo jiné nestandardně přidělen žalobcům z Prahy-západ nebo že policie nikdy nenechala zpracovat odborný posudek důležitý pro Steinerovo obvinění. Stíhání bývalého náměstka dalo sdružení do souvislosti s takzvanou válkou žalobců. Započalo totiž v době, kdy soud vrátil do funkce bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministra Pospíšila prověřuje policie

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se sám může dostat do křížku se zákonem. Okresní státní zástupce pro Prahu-západ Ondřej Šmelhaus totiž v kauze...

Výběr článků

Načítám