Hlavní obsah

Audit pražského dopravního podniku ukazuje na předražování zakázek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha zveřejní očekávané výsledky analýzy deseti zakázek dopravního podniku až za 14 dní. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) již v úterý řekl, že smlouvy byly pro hlavní město nevýhodné. K informacím médií, že zakázky byly předraženy až o půl miliardy korun, Svoboda uvedl, že přesnou částku nezná. Dodal však, že se pohybuje "v těchto řádech". Primátor dodal, že šetření provázejí tlaky a snahy o diskreditaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle primátora bylo hlavním problémem smluv to, že byly pro dopravní podnik nevýhodné. "Smlouvy jsou v mnoha případech nevypověditelné, nebo jen pod vysokou sankcí," uvedl primátor. Jsou také často dlouhodobé a neumožňují jakoukoliv změnu či úpravu dodávek a cen.

Dopravní podnik podle primátora bude muset ze závěrů analýzy vyvodit důsledky, například zda se pokusí smlouvy vypovědět či zda je možné vyvodit trestně právní odpovědnost.

Snahy zpochybnit výsledky

Město závěry analýzy, kterou vypracoval tým kolem advokáta Václava Lásky, ve středu převzalo.

Zároveň se začaly objevovat informace, které mají advokáta Lásku zdiskreditovat, neboť dříve pracoval u policie a také u bezpečnostní agentury ABL (nyní Mark2 Corporation Czech). Tam působil v roce 2007, tedy v době, kdy firmu spoluvlastnil nepravomocně odsouzený poslanec Věcí veřejných Vít Bárta. Tehdy měla ABL mimo jiné kontroverzní zakázku od Prahy 11 na sledování politických odpůrců a opozičních zastupitelů.

Podle Svobody mají tyto informace především znevěrohodnit práci, která byla udělána.

Bývalý šéf DPP se ohradil

Podle bývalého ředitele Dvořáka se navíc nejedná o forenzní audit, ale o právní analýzu. Až se s výsledky materiálu seznámí, chce reagovat. "Už jsem se rozhodl, že se nenechám dál zastrašovat," řekl Dvořák, který byl ředitelem podniku v době uzavření některých údajně předražených zakázek. Proti výsledkům se chce bránit.

"Vedení města, zejména primátor, brutálně poškodil dopravní podnik v řádu miliard korun a podle našeho názoru se dopustil trestného činu," dodal Dvořák. Chce proto podat trestní oznámení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák

Právníci posuzovali mimo jiné smlouvu na tisk papírových jízdenek, na SMS jízdenky, na právní, marketingové a poradenské služby. Na seznamu prověřovaných smluv byla i dodávka výpočetní techniky, nákup pohonných hmot a náhradních dílů, vnitropodniková doprava a nakládání s majetkem v souvislosti s přestavbami stanic metra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám