Hlavní obsah

Klaus si pozval Lessyho na Hrad, toho těší prezidentův zájem

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Do problematické situace kolem policejního prezidenta Petra Lessyho se zapojí prezident Václav Klaus. Ve středu před polednem ho přijme na Hradě. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat. Podle informací Práva inicioval schůzku prezident Klaus. Lessy schůzku uvítal.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Setkání policejního prezidenta s Klausem je vyvrcholením debat kolem osudu Lessyho ve funkci. O jeho setrvání v čele policistů se diskutuje delší dobu, naposledy přilil do ohně Miroslav Kalousek, který se s Lessym pře o obsahu jejich telefonátu.

Je to první ústavní činitel, který projevil zájem o situaci v policii.
policejní prezident Petr Lessy o plánované schůzce s prezidentem Václavem Klausem

Zatímco Kalousek tvrdí, že se bavili o policejních passatech, podle Lessyho byla předmětem hovoru letadla CASA a je schopen své tvrzení podložit testem na detektoru lži.

Lessy v úterý v podvečer k plánovanému setkání s Klausem uvedl, že vítá zájem hlavy státu o dění v policii. "Je to první ústavní činitel, který projevil zájem o situaci v policii. Dosud se mnou na toto téma nehovořil ani premiér ani ministr vnitra," citovala policejního prezidenta ČTK.

Klaus se zavázal být garantem

Neshody kolem Lessyho panovaly už před jeho jmenováním v lednu 2011. Koncem roku 2010 se Klaus sešel na Hradě se zástupci K9. Věci veřejné tehdy podmiňovaly podporu kabinetu v hlasování o vyslovení nedůvěry výměnou nyní již bývalého policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

V dohodě, která tehdy na Hradě vznikla, ale nemá písemnou podobu, se strany zavázaly, že prezident bude garantem splnění sporných bodů, jako je budoucnost policejního prezidenta, předložení protikorupční strategie či vytvoření generální inspekce bezpečnostních složek. Právě hlava státu má být tím, kdo v případě neplnění dohody bude o situaci informovat veřejnost.

O odchodu jsem nemluvil, tvrdí Lessy

Jak informovalo v úterý Právo s odkazem na dva věrohodné zdroje, Lessy slíbil ministru vnitra Janu Kubicemu, že v září na svůj post rezignuje. Tuto informaci později Kubice potvrdil. [celá zpráva]

Lessy v úterý odmítl, že by oznámil Kubicemu svou rezignaci. "To v žádném případě, věřím, že to pan ministr nemyslel vážně, pokud ano, byl by zákon hodně pokřivený," sdělil policejní prezident.

Kubice uvedl, že mu Lessy svůj záměr oznámil v červnu, když s ním chtěl zahájit řízení o odebrání osobního ohodnocení. Ministr od něj podle svých slov upustil právě proto, že policejní prezident oznámil odchod z funkce. "Výsledkem řízení nemohlo být to, zda složím nebo nesložím funkci. Výsledkem musí být to, zda jsem se něčeho dopustil," reagoval Lessy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám