Hlavní obsah

Zemřel světoznámý český chemik Antonín Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 75 let zemřel v pondělí český chemik světového významu Antonín Holý. Oznámil to Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd, kde Holý desítky let pracoval.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Antonín Holý

Článek

Holým objevené preparáty pomáhají léčit milióny lidí na celém světě. Jsou součástí nejúčinnějších a zároveň dostupných léků proti AIDS, viru pravých neštovic, pásového oparu, virového zánětu oční sliznice a proti virové hepatitidě typu B.

O Holém se spekulovalo i jako o možném kandidátovi na zisk Nobelovy ceny.

"Věda vyžaduje opravdu hodně práce," říkal o své profesi Holý, který by 1. září oslavil 76. narozeniny. Cítil se být především vědeckým pracovníkem, a to i v době, kdy byl ředitelem ústavu. "Osobně bych v jiné instituci než v Akademii věd těžko pokročil ve své práci až tam, kde jsem dnes," řekl před lety, kdy slavil úspěch za úspěchem.

Osudové bylo setkání s Erikem de Clercqem

Holý vystudoval v 50. letech s červeným diplomem Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Do Ústavu organické chemie a biochemie nastoupil v roce 1960 a jako začínající vědec po třech letech přešel do nové laboratoře chemie nukleových kyselin, kterou pak dvacet let vedl.

Za osudové je možné označit setkání profesora Holého s mladým belgickým virologem Erikem de Clercqem z univerzity v Lovani v roce 1976, které zahájilo mimořádně produktivní spolupráci na nové skupině potenciálních antivirotik.

Badatelé se zaměřili na skupinu takzvaných acyklických fosfonátů nukleosidů. Hned několik látek se jim povedlo přivést úspěšně do formy léků ve spolupráci s farmaceutickým partnerem v USA, s firmou Gilead Sciences (Vistide, Hepsera, Viread, Truvada, Atripla).

Antonín Holý

Antonín Holý se narodil 1. září 1936. S červeným diplomem absolvoval v 50. letech obor organická chemie na Karlově univerzitě. V roce 1960 začal působit na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, kde se stal o několik let později vedoucím vědeckým pracovníkem. Od roku 1987 vedl oddělení chemie nukleových kyselin. V letech 1994 až 2002 působil jako ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. 

Holý za svou činnost získal řadu ocenění. Byl například jmenován čestným profesorem Manchesterské univerzity, získal Descartovu cenu Evropské unie, medaili Za zásluhy a čestný doktorát VŠCHT. Spekulovalo se o něm i jako o kandidátovi na Nobelovu cenu za medicínu.  

Antonín Holý získal Hanušovu medaili České společnosti chemické, Descartovu cenu Evropské unie, čestný doktorát belgické univerzity v Gentu a v roce 2007 Státní cenu Česká hlava.

Reklama

Výběr článků

Načítám