Hlavní obsah

Vláda přežije, opozice ji neshodí ani napočtvrté

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opozice se ve středu už počtvrté pokusí svrhnout vládu Petra Nečase (ODS). Početní stavy odpůrců kabinetu ale oslabuje vazební stíhání poslance Davida Ratha a hospitalizace zákonodárců soc. dem. Václava Klučky a Alfréda Michalíka. Sněmovní aritmetika ukazuje, že pád vlády je nereálný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS), vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Předseda poslanců soc. dem. Jeroným Tejc v pondělí na dotaz Práva řekl, že situaci znesnadňuje i fakt, že oba jeho kolegové jsou hospitalizováni v Moravskoslezském kraji.

V případě, že by osud vlády visel jen na pár hlasech, čemuž zatím nic nenasvědčuje, ČSSD se pokusí problém s nemocnými poslanci řešit.

„Pokud by šlo o jeden nebo dva hlasy, budeme jednat o možnostech hospitalizovaných kolegů. Je možné, že by se pak sami chtěli zúčastnit jednání Sněmovny. V každém případě ale platí, že zdraví je přednější,“ řekl šéf celkově 54členného klubu.

Pro úspěšné svržení kabinetu je třeba nejméně 101 hlasů. Soc. dem. a komunisté disponují při plném stavu 80 poslanci. Opoziční VV mají 12 poslanců, ale dva z nich vládu na jaře podpořili. Proti vládě by mohlo hlasovat šest nezařazených, dříve ze soc. dem. a VV. Dva bývalí občanští demokraté Pavel Bém a Michal Doktor neohlásili, že by vládu potápěli.

Proti vládě a druhému pilíři důchodové reformy

ČSSD se podle Tejce ve středu nesoustředí jen na další hlasování o nedůvěře, ale bude se také snažit zabránit schválení druhého pilíře důchodové reformy. Naopak prosadit chce ustavení vyšetřovací komise k možným snahám o ovlivňování policejního vyšetřování v souvislosti s kauzou letounů CASA.

Soc. dem. se kvůli tomu pokusí zkomplikovat vládní koalici život odmítnutím párování chybějících poslanců. „Ani na tyto body nebudeme párovat,“ sdělil Tejc.

Při jednání o vyslovení nedůvěry kabinetu nechystá ČSSD maratón sáhodlouhých projevů, ke kterým sahá při obstrukcích. „Kloním se k tomu, že by vystoupení měla být kratší a argumentačně důrazná,“ prozradil Tejc.

Komunisté naopak hlásí plný počet 26 poslanců na čtvrtém pokusu svrhnout kabinet. „Podle nejnovějších údajů budou přítomni všichni členové klubu,“ sdělil v pondělí Právu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Také jeho strana nehodlá podnikat nekonečnou šňůru projevů. „Všichni rozhodně neplánujeme mluvit,“ prohlásil Kováčik.

Výběr článků

Načítám