Hlavní obsah

Policejní prezident Lessy prý slíbil, že v září skončí

Právo, Jakub Troníček

V září jako policejní prezident skončím. Přesně to měl podle informací Práva slíbit první muž policie Petr Lessy začátkem července ministrovi vnitra Janu Kubicemu, který na jeho odchod neúspěšně tlačí už od konce loňského roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Právu existenci ústní dohody mezi oběma rivaly potvrdily dva dobře informované zdroje z nejvyšších pater resortu s tím, že vzniknout měla ještě před aktuální přestřelkou Lessyho s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) týkající se jejich vzájemných telefonátů.

Jenže sám policejní prezident včera jakoukoli „gentlemanskou“ dohodu s ministrem vnitra striktně popřel.

„O odchodu neuvažuji, zvláště ne v současné situaci. Platí, že kapitán loď opouští jako poslední,“ řekl Právu Lessy, který v neděli v dramatickém provolání vyjádřil obavu o udržení nezávislosti policie ohrožované politickými útoky.

A právě s aktuálním jiskřením mezi ním a politiky podle Lessyho informace o údajné dohodě o jeho rezignaci úzce souvisí.

„Vnímám to jako další střípek do mozaiky. Je to další z dezinformací, které se objevují, ale není to pravda. Kdyby měla být nějaká dohoda, tak by mi taky musel někdo něco nabídnout,“ poznamenal Lessy.

Kandidaturu do Senátu odmítl

Podle zdrojů Práva nicméně otázka Lessyho budoucnosti zůstala otevřená, nebylo totiž jasné, zda by měl odejít rovnou do civilu nebo jen na nižší post v rámci policie.

„Řekl, že si to musí ještě rozmyslet,“ řekl na adresu policejního prezidenta zdroj.

Kubice se k informacím Práva o údajné dohodě s Lessym nechtěl jakkoli vyjadřovat. O jeho hlavu každopádně usiluje již několik měsíců. Rozděluje je především odlišný pohled na budoucí fungování a strukturu policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

V poslední době už Kubice s Lessym minimálně jednu dohodu podle všeho udělal: odpustil mu totiž prohřešek s nedodržením limitů na odměny pro své podřízené výměnou za to, že Lessy kývl na snížení počtu policistů v příštím roce.

Prezidentova pozice je vratká už od odchodu Kubiceho předchůdce v čele resortu a formálního předsedy Věcí veřejných Radka Johna, který ho do čela policie prosadil, a to proti vůli premiéra Petra Nečase (ODS).

A v souvislosti s aktuální vyhrocenou situací sice Lessyho hájí opozice, nicméně vládní poslanci ho v posledních dnech za jeho mediální výstupy tvrdě kritizují.

Podle vlivného zákonodárce za ODS Jana Vidíma např. prezident slovy o možném ohrožení nezávislosti policie vstoupil na půdu politiky.

„Teď je otázka, za koho bude kandidovat do Senátu. Kamery a politiku miluje,“ řekl Právu o víkendu Vidím. V zákulisí se přitom mluví o tom, že Lessy by mohl kandidovat právě za Věci veřejné.

Sám šéf policie to ale vylučuje: „Hlouposti nebudu komentovat. Já žádná místa na kandidátkách politickým matadorům nebudu brát, to není moje ambice.“

Inspekce už šetří sporné telefonáty

Sporné telefonáty mezi Kalouskem a Lessym v současné době šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů a oba tak budou k celému sporu muset vypovídat. Že by inspekce odhalila, zda Kalousek policejnímu prezidentovi kvůli vyšetřování nákupu armádních letadel CASA skutečně jakkoli vyhrožoval nebo se ho snažil nějak ovlivnit, se ale očekávat nedá.

Ze zákona má totiž pravomoc šetřit pouze možnou trestnou činnost policistů, a pokud se neprokáže, že by Lessy v souvislosti s hovory s ministrem financí jakkoli porušil zákon, bude inspekce celou věc odkládat.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté sepisují petici na podporu Lessyho

Reakce policistů na páteční spor mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a policejním prezidentem Petrem Lessym na sebe nenechala dlouho čekat. Odboráři...

Výběr článků

Načítám