Hlavní obsah

Praha měla při prodeji pozemků přijít o desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před dvěma lety prý prodala Praha pozemky na Opatově výrazně pod cenou, čímž měla městu vzniknout škoda asi 78 miliónů korun. Tvrdí to náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09), který také v souvislosti s tím podal trestní oznámení. Jedná se o pozemky u metra Opatov, na kterých by měl vyrůst autobusový terminál.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Budova pražského magistrátu.

Článek

Praha v roce 2010 prodala 38 tisíc metrů čtverečních firmě Starochodovská, a.s., která podle Hudečka zřejmě vznikla jen za účelem odkupu těchto pozemků. Firma za pozemky zaplatila 1900 korun za metr čtvereční. Tržní cena srovnatelných pozemků je ale podle cenové mapy a odborných posudků, které si magistrát nechal zpracovat, minimálně dvojnásobná.

"Jedná se o naprosto evidentní rozkrádání veřejných prostředků," prohlásil Hudeček. Rozhodl se proto podat trestní oznámení na soudní znalkyni, která před prodejem podepsala podhodnocený posudek, na zhotovitele podhodnoceného posudku a také na firmu Starochodovská. Oznámení se týká trestných činů úplatkářství a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Pochybení podle Hudečka bude zřejmě i na straně magistrátu, a to na vedení odboru obchodních aktivit. Jeho ředitelem byl tehdy Peter Ďurica, který musel magistrát po volbách na podzim 2010 opustit. Ďurica je pod nevýhodnou smlouvou podepsán. Hudeček také tvrdí, že odbor tehdy zastupitelům zatajil, že má o pozemky zájem i jiný uchazeč, který byl prý ochoten zaplatit o pět miliónů korun více.

"Jestli byli do tohoto spletitého podvodu zapleteni i další zaměstnanci města či s nimi spříznění lobbisté a podnikatelé, nechť odhalí až policejní vyšetřování," dodal Hudeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám